Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V plném proudu už jsou práce na nejdůležitější části východního okruhu Plzně

Stavbaři právě zahájili nejsložitější fázi stavby první části východního městského okruhu, nazvaná Plaská - Na Roudné - Chrástecká. Během dneška a neděle snesou současný železniční most a začnou stavět nový, který bude hotový do 11. září. Poté se začne budovat nový kruhový objezd, kam se pustí provoz v květnu 2021, stejně jako po celé nové trase.

Novou přehlednou a bezpečnou okružní křižovatku pod Bílou Horou přemostí dvě železniční estakády, informoval Zdeněk Kuťák, oblastní šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je hlavním investorem stavby. Na kruhovém objezdu bude končit nová čtyřproudá silnice dlouhá 1,8 kilometru, jejíž stavba přijde na 610 milionů Kč. Stavba, která začíná na Plaské ulici u Fordu Hornát a skončí v srpnu 2021, je aktuálně mezi třetinou a polovinou. Celý východní okruh kolem Plzně, který povede z dálničního přivaděče D5 v Černicích k výpadovce na Karlovy Vary, by měl být hotový v roce 2032.

Nyní budovaná část odvede dopravu z břehu Boleveckého rybníka, největší rekreační oblasti Plzně. "Tato etapa je z nyní budovaného úseku nejsložitější a rozhodující zejména kvůli velice krátkému termínu na výluku železniční trati a z toho vyplývající lhůty výstavby křižovatkového uzlu," uvedl Zdeněk Kuťák.

Výluka na hlavní trati Plzeň - Žatec potrvá 135 dnů od 30. dubna do 11. září. "V tomto období budou odstraněny koleje, štěrkové lože, násep, bude zdemolován starý železniční most 15 metrů dlouhý. Vybuduje se nový most, zhruba třikrát delší ve shodném umístění. Bude mít střední podpěru v prstenci budované okružní křižovatky," vysvětlil Kuťák. Nový kruhový objezd vznikne místo nepřehledného křížení ulic Na Roudné a Jateční.

Všechny vlaky mezi Plzní, Plasy a Žihlí, zhruba 25 denně, nahradí autobusy. Provoz na novém železničním mostě bude obnoven po zátěžové zkoušce 11. září.

Dosavadní práce na stavbě zahrnovaly hlavě přeložky inženýrských sítí, budování tělesa budoucí silnice a odtěžení mohutné skály. "Od 1. března do 6. dubna byla vybudována provizorní komunikace mimo prostor výstavby nových mostů a okružní křižovatky za účelem zachování dopravní obslužnosti ve směru z Doubravky na Lochotín," uvedl Kuťák. Průjezd v tomto směru bude možný po celou dobu stavby této etapy. Přerušená nebude ani nejvytíženější městská autobusová linka 30.

Od 1. března je uzavřena komunikace z Roudné směrem na Bílou Horu, a to až do dokončení nové okružní křižovatky. V ulici Na Roudné ve směru z centra zřízena točna autobusu 20.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky východní okruh, dopravní stavba, ŘSD, Plzeň, kruhový objezd, Roudné, železniční most, Bílá Hora, Ředitelství silnic a dálnic, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V plném proudu už jsou práce na nejdůležitější části východního okruhu Plzně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.