Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

V ulicích se opět objevují vyhozené pneu, existují přitom tisícovky míst, kde je mohou lidé zdarma odevzdat

S příchodem podzimu se v ulicích měst objevuje nešvar v podobě starých a vyhozených pneumatik. Některé se válí u kontejnerů na komunální odpad, jiné jen tak na chodníku. Tohle jednání ale představuje přestupek, za který mohou strážníci udělit pokutu. Aktuálně problém řeší třeba v Rokycanech. V celém Česku jsou přitom tisícovky míst, kde mohou lidé staré pneu zadarmo uložit a nejde pouze o sběrné dvory.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že zpětný odběr vyřazených pneumatik je v České republice velmi dobře zajištěn. Kolektivní systém Eltma, který se na tento druh odpadového hospodářství specializuje, nabízí možnost bezplatného odevzdání pneumatik na více než 4000 sběrných místech po celé zemi,“ upozornila mluvčí rokycanské radnice Andriana Koláčková. Podle mapy je přímo v Rokycanech pět míst, kde lze pneu zdarma odevzdat.

„Zpětný odběr pneumatik je na všech našich odběrných místech zcela zdarma. Vůbec přitom nezáleží na tom, kde bydlíte. Jsme totiž jedinou státem pověřenou společností pro zpětný odběr pneumatik. Zpětný odběr je tak financován z recyklačních poplatků. Ty tvoří část ceny pneumatiky už při jejím nákupu,“ uvádí nezisková společnost Eltma.

V Plzni jsou takových míst desítky a jedná se hlavně o auto a pneuservisy. Odevzdat ojeté gumy je možné i ve sběrných dvorech. V Plzni jsou na největších sídlištích hned čtyři. Ten největší je v ulici Na Bořích na Slovanech, další dva velké dvory jsou v Jateční na Doubravce, v ulici Edvarda Beneše na Borech a v Úněšovské ulici na Košutce u obchodního centra Globus. Před odevzdáním je nutné oddělit pneumatiky od disku.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Město Rokycany

Štítky černá skládka, odpad, pneumatiky, vyhozené pneumatiky, sběrné dvory, Eltma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích se opět objevují vyhozené pneu, existují přitom tisícovky míst, kde je mohou lidé zdarma odevzdat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.