Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Po dobu 12 týdnů zlevňují pohonné hmoty v Plzeňském kraji, ceny jsou pod průměrem ČR

Už 12 týdnů v řadě zlevňují pohonné hmoty v Plzeňském kraji. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v regionu prodává v průměru za 34,68 Kč, před týdnem byl o deset haléřů dražší. O 30 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 33,03 koruny. Benzin je o 5,94 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 7,59 koruny více.

Nejlevnější pohonné hmoty v kraji prodávají aktuálně čerpací stanice v okrese Plzeň-jih. Litr benzinu tam stojí v průměru 33,92 Kč a za týden tak jeho cena klesla o sedm haléřů. Nafta tam stojí průměrně 32,09 Kč/l a od minulé středy zlevnila o dva haléře na litru. Pohonné hmoty jsou v kraji dlouhodobě nejdražší na Tachovsku. Cena benzinu v okrese u hranic s Německem za týden vzrostla o osm haléřů na průměrných 36,75 Kč/l. Naftu tam prodávají za 34,89 Kč/l, o 96 haléřů levněji než před týdnem.

Také v celém Česku ceny klesají od poloviny července, v uplynulém týdnu se u benzinu snížily o 12 haléřů a u nafty o 14 haléřů. Ve středu stál benzin v průměru 35,16 Kč/l a nafta 33,45 Kč. Ceny pohonných hmot v ČR letos nejprve od začátku roku po několik měsíců výrazně stoupaly. Na přelomu dubna a května se tak cena benzinu dostala nad 40 korun za litr a cena nafty na více než 39 korun. Poté ceny klesaly, ale zhruba od poloviny června zase začaly růst. Teprve v polovině července se zdražování zastavilo, od té doby paliva zlevňují.

Nejlevnější paliva v zemi natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 34,46 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 32,75 Kč/l. Nejdražší jsou v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 36,27 koruny a nafty 35,27 Kč.

V sousedním Německu za týden vzrostly ceny pohonných hmot o desetihaléře. Podle serveru benzinpreis-aktuell.de prodává srovnatelný typ benzinu v přepočtu průměrně za 44,10 koruny. Nafta stojí v přepočtu průměrně 40,30 Kč/l.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ceny paliva, čerpací stanice, zlevnění paliv, benzin, nafta, diesel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dobu 12 týdnů zlevňují pohonné hmoty v Plzeňském kraji, ceny jsou pod průměrem ČR  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.