Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Největší počet podezřelých měření emisí měla stanice v Plzni. Kontrola odhalila 1900 sporných případů

Jako stanici s největším počtem podezřelých měření emisí vyhodnotil státní odborný dozor stanici měření emisí v Plzni. Konkrétně z 26 900 měření odhalila analýza dat z informačního systému technických prohlídek u této stanice 1900 podezření. Ministerstvo dopravy odhalilo nedostatky při měření emisí automobilů a posuzování technického stavu vozidel při třech provedených kontrolách.

„Na základě zjištěných dat vyhodnotil dozor nedbalou činnost kontrolních techniků, kteří při měření konkrétních typů vozidel nezjistili vážnou závadu týkající se otáček motoru. Na příslušný úřad tak dozor pošle oznámení o přestupku kontrolních techniků,“ informoval o kontrole František Jemelka z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Při další kontrole dodržování technologického postupu na kontrolní lince státní odborný dozor přišel na chybu technika, který neprovedl kontrolu zapojení/funkčnosti zásuvky tažného zařízení. Po upozornění kontrolujících technik provedl dodatečnou kontrolu a zjistil, že elektrické spojení tažného vozidla s přípojným je nefunkční. To by v provozu znamenalo nefunkčnost brzdových svítilen na připojeném vozidle. Vozidlo tak bylo i na základě dalších závad označeno jako nezpůsobilé k dalšímu provozu.

Nedbalá činnost kontrolního technika, který nezjistil nebezpečnou závadu na zásuvce tažného zařízení bude formou oznámení o přestupku kontrolního technika odeslána na příslušný krajský úřad k projednání.

Na základě jiné kontroly byla okamžitě zastavena činnost stanice měření emisí v Lipníku nad Bečvou. Kontrolující technik při vstupu na stanici měření emisí v Lipníku nad Bečvou zjistil, že k měřícím přístrojům jsou připojena neschválená zařízení sloužící k ovlivnění výsledku měření emisí.

„Ministerstvo dopravy oznámilo intenzivnější státní odborný dozor nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí začátkem září. Automatizovaný systém bude kontrolovat data z informačního systému technických prohlídek, na základě analýzy dat dopadnou postihy na chybující stanice. Kontroly směřují na možné podvody STK a SME, nejsou zaměřeny na běžné řidiče, kteří pečují o technický stav svých automobilů,“ dodal František Jemelka.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky měření emisí, kontrola měření emisí, stanice měření emisí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší počet podezřelých měření emisí měla stanice v Plzni. Kontrola odhalila 1900 sporných případů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.