Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

ŘSD otevřelo půl obchvatu Klatov. Efekt pro dopravu to přinese na konci listopadu, kdy bude celý v provozu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo v pondělí více než poloviční část obchvatu Klatov, druhého největšího města v Plzeňském kraji. Plných 8,1 km nové silnice za jednu miliardu korun zprovozní 30. listopadu. Teď je hotovo 4,8 kilometru od Plzně až po silnici I/22. Dvoupruhový obchvat bude součástí silnice I/27, hlavního tahu Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Německo. Je důležitý pro Pošumaví, Šumavu i cesty do Bavorska.

"Doděláváme ještě další etapy, a to nejen samotného obchvatu, aby bylo hotovo celé propojení až na silnici I/27, ale zároveň veškeré další komunikace, které se na obchvat napojují," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Aktuálně ŘSD pracuje na napojení silnice druhé třídy II/186 a také na komunikaci vedoucí po silnici I/22 do města, která bude po dobu 30 dnů uzavřená.

Celý obchvat, tedy napojení na současnou silnici I/27 mezi obcemi Luby a Malá Víska, bude podle Mátla hotový do konce listopadu. Bude mít sedmiletou záruku. "Nerealizoval se hladce. Byla tu řada velkých problémů, kdy dokonce muselo dojít k demolici a opravě mostů. Ale termín se dodržuje a zpoždění, které vypadalo dramaticky, se podařilo zlikvidovat," uvedl. Problémy byly také se sanací podloží.

"Hotové jsou tři okružní křižovatky. První od Plzně 'štěpánovická' bude hotová do 15. září, kdy se propojí s krajským severozápadním obchvatem. Druhá se silnicí II/186, kde bude do konce září zprovozněna část krajských komunikací Plánická a Čínovická. A na poslední se silnicí I/22 jsme ráno na měsíc zavřeli Puškinovu ulici, zprovozněna bude 1. října," řekl ředitel plzeňské ŘSD Miroslav Blabol. Za Puškinovou ulicí se teď nedokončený obchvat vrací na silnici I/27 na Železnou Rudu.

Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) se obchvat plánoval více než 50 let, než se v pondělí v 04:00 otevřel. "Pro město, kde je denní průjezd na hlavním průtahu 14 000 až 17 000 aut denně, přinese úlevu hlavně v tranzitu nákladní dopravy. Obchvat prospěje také turistům mířícím na Šumavu," řekl. Klatovy dokončují kolem budovaného obchvatu cyklostezky na Sobětice, do Činov a Plánici a propojku mezi Luby a Sobětice.

"Těšíme se také na plánovaný obchvat Přeštic," řekl krajský radní Pavel Strolený (ANO). Na tuto stavbu, také asi za miliardu korun, se podle Mátla podávají do 11. září nabídky stavebníků a akce by se mohla zahájit ještě letos. Hotová bude za 2,5 roku. Díky tomu, že o ni bude velký zájem, očekává ŘSD nižší nabídkovou cenu, než je předpoklad.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Radek Mátl

Štítky obchvat Klatov, silniční obchvat, ŘSD, silnice I/27

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD otevřelo půl obchvatu Klatov. Efekt pro dopravu to přinese na konci listopadu, kdy bude celý v provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.