Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Polovina obchvatu Klatov za miliardu se otevře 15. srpna. Předtím si ho vyzkouší lidé na kolech a inlinech

Polovinu obchvatu Klatov otevře pro dopravu 15. srpna Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Celých osm kilometrů nové silnice zhruba za jednu miliardu korun půjde do provozu letos 15. listopadu. V sobotu 3. srpna ukáže ŘSD první část na dnu otevřených dveří stavby, lidé se tam mohou projet kole nebo na in-line bruslích. Na trase obchvatu je devět mostů, nejsložitější hned na začátku za Štěpánovicemi, který je dlouhý 165 metrů a překonává železnici a silnici třetí třídy.

„Podle smlouvy o dílo zprovozníme 15. srpna první polovinu stavby od Štěpánovic po křižovatku se silnicí I/22 (hlavní tah na Domažlice nebo na Strakonice a Vodňany). Celou stavbu až do klatovské části Luby pak 15. listopadu," uvedl šéf plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol. Změny během výstavby stavbu mírně prodražily, zhruba o 90 milionů na 990 milionů Kč, ale je stále levnější než cena spočítaná projektantem, která byla 1,2 miliardy korun. Konkurence soutěžitelů cenu díla stlačila na 900 milionů Kč.

Na dnu otevřených dveří bude od 10:00 do 17:00 otevřený několikasetmetrový úsek od okružní křižovatky ve Štěpánovicích směrem na Klatovy. "Lidé si mohou vzít kolečkové brusle, kola, budou tam skákací hrady i občerstvení," uvedl Blabol. ŘSD tam předvede silniční a stavební techniku. "Třeba stroje z dálnice, které zametají a sekají trávu. Budeme tam mít stánek, kde se lidé mohou zeptat, jaké jiné v kraji stavby chystáme," řekl. Na loňský den otevřených dveří, zorganizovaný před otevřením přeložky Šlovice - Přeštice, přišlo přes 5000 lidí. ŘSD letos také očekává vysoký zájem díky blízkosti Klatov, druhého největším města Plzeňského kraje s 22 500 obyvateli.

Dvoupruhový obchvat bude součástí silnice I/27, hlavního tahu Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Německo. Je důležitý pro celé Pošumaví, ale i pro Šumavu a cesty do Bavorska. "Absolutně vyloučíme, aby tranzitní doprava projížděla centrem Klatov. Bude to tam bezpečnější, plynulejší a samozřejmě se průjezd po obchvatu zrychlí," uvedl Blabol. Situace je nejhorší na příjezdové Plzeňské ulici, kudy projíždí 17 200 vozidel za 24 hodin. Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) se prvotní záměr obchvatu objevil už v 70. letech. "Je pro nás velmi významný, tranzitní průjezd městem dramaticky narostl," uvedl. Obchvat zvládne předpokládaný nárůst dopravy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic, ŘSD

Štítky obchvat Klatov, stavba obchvatu, otevření obchvatu, den otevřených dveří, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina obchvatu Klatov za miliardu se otevře 15. srpna. Předtím si ho vyzkouší lidé na kolech a inlinech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.