Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pendleři nechtějí přijít o práci v zahraničí a požadují zmírnění vládních opatření

Pendleři cestující za prací do zahraničí založili občanské sdružení Pendleři bez hranic. Chtějí prosadit zmírnění přísných opatření vlády, která podle nich drasticky omezila možnosti cestovat za prací. Požadují například pro rodiče samoživitele výjimku jako pro zdravotnický personál, který může jezdit přes hranice denně. Sdružení chce navázat dialog s vládou.

„Češi pracující v Německu a Rakousku nemohou už týden vyjet za hranice na méně než 21 dní a po návratu do ČR je čeká povinná dvoutýdenní karanténa. Výjimku mají pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví, sociálních službách, záchranáři a diplomaté,“ uvedl Jan Průha z Plzeňska, předseda přípravného výboru prvního seskupení zastřešujícího pendlery z celé ČR.

Na facebookové stránce sdružení, která existuje od soboty, je asi 350 členů. Odpoledne odešle vládě a ministrovi vnitra otevřený dopis. Podepíšou ho podle Průhy i někteří poslanci a senátoři. Dopis rozpracovává potřeby skupin pendlerů s různými režimy práce. "Například moje i řada dalších německých firem najela na kurzarbeit. Pracujeme dva dny v týdnu a tři pracovní dny jsme na kurzarbeitu. V současném jedenadvacetidenním turnusu, kdy máme pobývat v zahraničí, bychom pracovali šest dnů a 15 dnů seděli na hotelu," uvedl.

"Naše aktivita není konfrontační. Chceme kooperovat a pokusit se lidem z vlády vysvětlit naše problémy a zkusit najít nějaké schůdné řešení," dodal Průha. Sdružení chce znát výhled do budoucna a podmínky pro uvolnění současného režimu. "Zahraniční firmy se nám snaží pomoci, ale potřebovaly by znát výhled, od kdy s námi mohou počítat," dodal.

Podle sdružení mají výdělky pendlerů význam pro českou ekonomiku, jinak by skončili na úřadech práce. Nejohroženější jsou Češi zaměstnaní přes agentury. "Pokud totiž německá firma žádá o kurzarbeit, protože nemá zakázky, dostane peníze od státu jen pro kmenové pracovníky," uvedl Průha.

Pendleři protestují proti čtrnáctidenní karanténě po třech týdnech práce. "Naší jedinou touhou je zůstat tady dva dny s rodinou a zas v pondělí v uzavřené bublině auta vyjet za hranice, kde nikoho po cestě neohrožujeme a zmizíme z Česka," konstatoval Průha.

Podle vedení Plzeňského kraje a hygieniků jsou pendleři, zejména na Domažlicku, jedním z hlavních zdrojů nákazy. S tím sdružení nesouhlasí. "Větší počet nakažených je na východě země než na severu a západě Čech. Navíc nejvyšší počet nakažených je v Praze, odkud vláda nezamezila cestám občanů za zábavou na chalupy na venkov, který je čistý," doplnil Průha. Někteří pendleři sice podle něj přivezli nákazu do ČR, ale neznamenají podle něj výrazně vyšší riziko než běžná populace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pendleři, koronavirus, zaměstnání, práce, propouštění, vláda, vládní opatření, Česko, kurzarbeit, Plzeňský kraj, Německo, Rakousko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pendleři nechtějí přijít o práci v zahraničí a požadují zmírnění vládních opatření  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.