Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Provoz v centru Plzně na pět měsíců ochromí rekonstrukce tramvajové trati na náměstí Republiky a ve Zbrojnické

Pět měsíců bude trvat rekonstrukce úseku tramvajové trati, vedoucí jižní částí plzeňského náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. Důvodem je její nevyhovující technický stav. Stavební práce by měly začít letos v květnu. Předpokládané náklady činí 70 milionů korun bez DPH. Rekonstrukce si vyžádá dopravní omezení. Pocítí je cestující v MHD i řidiči. Sníží se také počet parkovacích stání na náměstí i v přilehlých ulicích.

Je zapotřebí opravit tramvajovou trat v délce přibližně 210 metrů. Je totiž už ve špatném technickém stavu. Práce se dotknou úseku od ulice Bedřicha Smetany až po Šafaříkovy sady. Obnoví se pevná jízdní dráha a trakční vedení, upraví jízdní a parkovací pruhy a chodníky. Součástí bude také rekonstrukce kanalizace a obnova vodovodního řadu,“ přiblížil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí.

Rekonstrukce tramvajové trati v samotném centru Plzně si ovšem vyžádá řadu omezení. Ta se dotknou cestujících MHD, řidičů automobilů, chodců a cyklistů, ale také obyvatel přilehlých domů a obchodníků. „Snahou města je omezení minimalizovat a také načasovat rekonstrukci tak, aby nekolidovala s jinými naplánovanými stavebními akcemi ve městě i největšími kulturními akcemi v centru města,“ uvedla Monika Krausová z tiskového oddělení magistrátu.

„Ve výběrovém řízení na zhotovitele jsme proto stanovili pevný termín zahájení prací 10. května po Slavnostech svobody a dokončení nejpozději v listopadu před zahájením adventu,“ vysvětlil Aleš Tolar. Dodal, že výluky na tramvajové trati Správa veřejného statku města Plzně využije také k opravě vozovky na koleji mezi Zbrojnickou a zastávkami U Zvonu. „Budou tam předlážděny nepříjemné povrchové vlny v dlažbě, jež dlouhodobě trápí řidiče, kteří právem současný stav kritizují,“ doplnil Aleš Tolar.

Zcela uzavřena bude během výstavby tramvajová trať. V některých fázích stavby budou změněny trasy autobusových linek MHD. Neprůjezdný pro řidiče automobilů bude pruh podél tramvajové trati na náměstí Republiky a jízdní a parkovací pruh ve Zbrojnické. Ubude parkovacích stání na náměstí Republiky a v přilehlých ulicích. Omezení se lehce dotkne i chodců a cyklistů, pro ně budou vybudovány koridory.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky tramvajová trať, rekonstrukce tramvajové trati, Zbrojnická, omezení provozu, parkovací stání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz v centru Plzně na pět měsíců ochromí rekonstrukce tramvajové trati na náměstí Republiky a ve Zbrojnické  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.