Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Další obvod chce zatočit s autovraky, pomůže s jejich ekologickou likvidací

Nedostatek parkovacích míst trápí řadu městských obvodů a velkým problémem jsou v tomto ohledu autovraky. Některé plzeňské obvody proto nabízí majitelům pomoc s ekologickou likvidací těchto dlouhodobě odstavených aut. Využít tuto službu mohou lidé s trvalým bydlištěm na prvním městském obvodu a nyní i obyvatelé Slovan. Radnici stačí problém nahlásit a ona se už o vše potřebné postará. Pomoc primárně slouží těm, co nezvládnou administrativu nebo jsou ve finančních potížích.

Podle mobilní aplikace PlzniTo řeší momentálně Správa veřejného statku města Plzně 98 hlášení týkajících se autovraků. Upozornění od obyvatel přichází z celého města, přičemž nejvíce jich je na území samotného centra a Slovan. Vedení druhého městského obvodu chce tomuto trendu zatnout tipec a začne pomáhat s bezplatným odtahem a ekologickou likvidací dlouhodobě stojících vozidel. Senioři nebo sociálně slabší občané se mohou obrátit na úřad, který už vše potřebné zařídí.

Pomoc s ekologickou likvidací vozidel nabízí od roku 2015 také první městský obvod. Takto už pomohl odstranit přes 140 nepoužívaných automobilů.

„Nedostatek parkovacích míst je v našem obvodu téměř katastrofální, stání přitom zcela zbytečně zabírají autovraky nebo dlouhodobě odstavené vozy. Proto jsme navázali spolupráci s autorizovanou firmou na ekologické odstraňování vozidel, které provedeme zcela zdarma,“ vysvětluje místostarosta Slovan Roman Andrlík (PRO Plzeň).

Podmínkou je, aby měl majitel vozidla trvalé bydliště na území slovanského obvodu a zároveň tam musí být vozidlo také odstavené. Pomoc je určena primárně seniorům a lidem bez finančních prostředků, kterým chybí na ekologickou likvidaci peníze, nebo se obávají, že nezvládnou potřebnou administrativu. „Tito lidé mohou v klidu navštívit náš úřad městského obvodu Plzeň 2 - Slovany, kde vyplní dva formuláře a my se již o vše potřebné postaráme. Formuláře je možné stáhnout i z našich webových stránek,“ radí Andrlík.

Stačí tedy jen, aby se vlastník vozidla zapsaný v technickém průkazu dostavil na úřad, předložil občanský průkaz, velký technický průkaz vozidla, vyplnil žádost o jeho ekologickou likvidaci a předal čestné prohlášení vlastníka vozidla, že na jím vlastněném vozidle, které žádá k likvidaci, není žádná zástava nebo nějaké jiná překážka, která by ekologické likvidaci bránila.

„Úřad poté vše pošle firmě, která vlastníka kontaktuje, dohodne termín odtahu, vozidlo odveze a předá majiteli registrační značky a protokol o ekologické likvidaci, aby si dotyčný mohl na magistrátu automobil odhlásit a značky tam vrátit,“ popisuje místostarosta.

Dlouhodobě odstavené vozidlo je podle poslední novelizace zákona definováno jako silniční vozidlo, které po dobu více než šesti měsíců nemá platnou technickou kontrolu. Za vrak považuje vozidlo, které je v takovém technickém stavu, že je nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a jeho zprovoznění by si vyžádalo opravu či výměnu podstatných částí. Také se za vrak považuje vůz, který není možné identifikovat prostřednictvím identifikačního čísla umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky autovraky, dlouhodobě odstavené vozidlo, Správa veřejného statku, odtah vozu, ekologická likvidace vozů, MO Plzeň 2, Slovany, Roman Andrlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další obvod chce zatočit s autovraky, pomůže s jejich ekologickou likvidací  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.