Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeň od ledna 2024 výrazně zdražuje jízdné v MHD. Cena jednorázových jízdenek vzroste až o 20 procent

Tarif jízdného ve své městské hromadné dopravě zdraží od 1. ledna 2024 město Plzeň. Po jednání městské rady tak vedení Plzně reaguje na skutečnost, že výrazně rostou náklady. Bez zajímavosti není fakt, že nové vedení města od 1. dubna 2023 zavedlo jako splnění svého předvolebního slibu MHD zdarma pro občany starší 65 let. Mladí lidé ve věku od 15 do 18 let a studenti ve věku od 18 do 26 let dostali možnost cestovat MHD na jednotlivé jízdenky za poloviční jízdné. Už dříve mohly jezdit zdarma v MHD děti do 15 let, které měly Plzeňskou kartu.

„Průměrně se tarif navýší o 11 procent. Výrazněji, o 16 až 20 procent stoupne cena jednorázových jízdenek, naopak u celoročního předplatného bude míra zdražení jen 7,5 procenta. Podmínky pro bezplatnou přepravu se nemění, zdarma budou i nadále cestovat např. děti do 15 let s Plzeňskou kartou, dárci krve, senioři nad 65 let,“ informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Co se týká celoročního předplatného, zvýší se od 1. ledna 2024 jeho cena z 4252 korun na 4574 korun. Půlroční bude stát místo stávajících 2460 korun 2646 korun, cena měsíčního předplatného se zvýší z 508 korun na 546 korun. V případě jednorázových jízdenek bude nově od ledna 2024 stát základní půlhodinová jízdenka zakoupená ve voze v takzvané Cardmanu 24 korun oproti stávajícím 20 korunám. Cena hodinové jízdenky se zvýší z 24 na 28 korun a tříhodinové ze 42 na 50 korun.

Zároveň dochází ke kompletnímu sjednocení podmínek pro cestování v Plzeňském kraji u cestujících ve věku od 15 do 26 let. K tomu, aby mohli cestovat na zlevněné jednotlivé jízdné v MHD, již od 1. 1. 2024 nebudou potřebovat Plzeňskou kartu. Od 15 do 18 let jim postačí doklad totožnosti a od 18 do 26 let ISIC karta, případně žákovský průkaz. Pro ostatní skupiny cestujících s nárokem na slevu se nic nemění.

„Jsem velmi rád, že kolegové ve vedení města přijali můj návrh nepromítat zcela inflaci přesahující 15 procent do jízdného a ochránit občany využívající MHD před plnými dopady zdražování. Zejména u celoročního předplatného, které je pro jednotlivce, a hlavně rodiny zpravidla na konci roku citelným výdajem, je důležité udržet přijatelnou cenu. Aktuální data ze sčítačů ve vozech hovoří o tom, že MHD je v Plzni využívána na úrovni ještě vyšší než před covidem. To je pro udržitelnou mobilitu ve městě výborná zpráva a příznivou cenotvorbou tarifu, zejména posilováním výhodnosti předplatného, chceme tomuto trendu napomáhat,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP)

Štítky jízdné v MHD, zdražení jízdného v MHD, veřejná doprava, rada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň od ledna 2024 výrazně zdražuje jízdné v MHD. Cena jednorázových jízdenek vzroste až o 20 procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.