Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bagry musely zbourat kvůli lidské chybě nově vybudovaný mostní pilíř na stavbě obchvatu. Škoda jde do milionů

Bagry zcela zdemolovaly a rozebraly obří mostní pilíř, který se teprve před pár týdny dokončil na stavbě velkého obchvatu Klatov. Betonový pilíř vyztužený železem musel jít k zemi v důsledku lidské chyby, která přijde zhotovitele stavby na miliony korun. Veřejnost sledující stavbu obchvatu o neobvyklé události bouřlivě diskutovala na sociálních sítích.

Na trase obchvatu Klatov v délce 8,1 kilometru se postupně buduje celkem devět mostů. U mostu, který se staví ve směru na obec Slavošovice se teď práce nečekaně zkomplikovaly. „V důsledku lidské chyby na straně zhotovitele se stalo to, že při betonáži mostního pilíře došlo k segregaci kameniva. To znamená, že na některých místech se vytvořila „hnízda“ z kameniva, kde je oddělená betonová složka od kamene,“ popsal neobvyklou událost ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Plzeň Miroslav Blabol.

Podle slov krajského ředitele ŘSD nebylo možné nově vybudovaný pilíř sanovat a opravit. „Takové konstrukce stavíme na období sta let a musí být ve špičkové kvalitě. Proto jsme se po dohodě se zhotovitelem stavby dohodli, že namísto sanace ten pilíř zbouráme a zrealizujeme ho znovu. Chtěl bych zdůraznit zásadní informaci, že bourací práce i vybudování nového pilíře jde finančně kompletně za zhotovitelem této stavby,“ konstatoval Miroslav Blabol. Způsobená škoda je v řádu jednotek milionů korun.

„Výhodou je, že zhotovitel obchvatu je v této chvíli v drobném předstihu na stavbě. To znamená, že tato demolice a vybudování nového pilíře nebude mít vliv na termín celkového dokončení stavby,“ dodal Blabol. Koncem května krajské vedení ŘSD oznámilo, že stavba obchvatu Klatov za jednu miliardu korun je už za polovinou. Osmikilometrová silnice bude zprovozněná v listopadu 2024 a úplně dokončena o rok později v květnu. Dvoupruhový obchvat na silnici I/27 z Plzně a dále na Horažďovice nebo na Železnou Rudu je důležitý nejen pro Klatovy, celé Pošumaví, ale i pro Šumavu a cesty do Bavorska.

Nákladní vozidlo poškodilo jiný most na stavbě obchvatu

Začátkem letošního ledna se na stavbě obchvatu Klatov stala těžko pochopitelná dopravní nehoda v místech, kde se budoval další z celkového počtu devíti nových mostů. Řidič nákladního vozu se zřejmě plně nevěnoval řízení a strhl jednu z podpěrných traverz. „Dopravní nehoda se stala v ulici K Letišti v Klatovech. Nákladní automobil při projíždění zachytil nákladem o rozestavěnou mostní konstrukci a výrazně ji poškodil,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Eva Červenková.

Takto dopadl nově budovaný most po střetu s kamionem. Foto: Facebooková skupina Klatovští 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Pavla Oškerová FB Klatovští

Štítky mostní pilíř, zbourali mostní pilíř, obchvat Klatov, ŘSD, stavba mostu, lidská chyba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Švihnos

"Chtěl bych zdůraznit zásadní informaci, že bourací práce i vybudování nového pilíře jde finančně kompletně za zhotovitelem této stavby,“ konstatoval Miroslav Blabol. Způsobená škoda je v řádu jednotek milionů korun." - Takže předražení zakázky, které zaplatí tu chybu.

Čtvrtek, 22. června 2023, 20:42Odpovědět

Petr Vileta

Zhotovitel je Silnice Group a.s.

Čtvrtek, 22. června 2023, 16:12Odpovědět

Ondra Sácký

Lepší když se na to přijde hned než po otevření trasy.

Čtvrtek, 22. června 2023, 12:00Odpovědět

Petr Ševčík

Nebo má zhotovitel kamaráda, který je kamarád s nějakým výše postaveným politikem. A zřejmě ho ani milionová škoda nezruinuje. Evidentně je odměna za dílodosti vysoká.

Čtvrtek, 22. června 2023, 11:29Odpovědět

Smazaný uživatel

A kdo je ten zhotovitel se z taktických důvodů nezveřejní? On už by si asi nikde nikdy neškrtnul :D

Čtvrtek, 22. června 2023, 09:33Odpovědět

Bagry musely zbourat kvůli lidské chybě nově vybudovaný mostní pilíř na stavbě obchvatu. Škoda jde do milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.