Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj uzavřel po letech spory o pozemky pod silnicemi

Plzeňský kraj uzavřel po 11 letech soudní spory o pozemky pod svými silnicemi ve čtyřech katastrálních územích. Firmě, která je v minulých letech koupila od státu v dražbě, zaplatí výrazně méně, než požadovala, celkem 51 milionů korun, které už má v rozpočtu. Stát jí bude 13 milionů Kč refundovat. Novinářům to řekla ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

Plocha o rozloze 260 tisíc metrů čtverečních je na území obcí Šlovice, Dobřany, Kasejovice a Polánka. "Teď už tam budeme mít všechny silnice na svých pozemcích a naše správa silnic je může opravovat," uvedla Krejsová. Pokud je jen malá část plochy cizím majetkem, nemůže do ní kraj investovat.

Kraj po schválení zastupiteli podepsal kupní smlouvu a dohodu o narovnání s vlastníkem pozemků, firmou SEPA Credit. "Myslím si, že se nám to povedlo. Ale byly to tři roky práce. Jsem ráda, že to máme z krku, to byl fakt kostlivec," uvedla Krejsová. Kraj, který si dal zpracovat i znalecký posudek od firmy Deloitte, se dohodl s vlastníkem, že stáhne všechny žaloby. "Už po nás nikdy nebudou nic chtít," řekla.

Původně chtěla SEPA za výkup 80 milionů Kč. "K tomu ještě bezdůvodná obohacení (za užívání silnic bez placení nájmu), což by udělalo dalších třeba 40 milionů," řekla Krejsová. Pokud by kraj pozemky nevykoupil, mohla by SEPA nárokovat bezdůvodná obohacení každý rok, protože silnice kraje by byly na jejích pozemcích stále. Podle Krejsové mohla být kupní cena nižší, ale SEPA vycházela z ceny, kterou dostala za pozemky od města Dobřany.

Podle ní kraj dříve kupoval pozemky od vlastníků za 40 Kč/m2 v případě silnic třetí třídy a za 50 Kč/m2 u silnice druhé třídy. "To už dávno neplatí," řekla náměstkyně. Stát pak kraji tyto nákupy částečně refunduje, v případě SEPA Credit dá 13 milionů Kč.

Kraj v roce 2008 požádal stát o bezúplatný převod pozemků, které tehdy patřily státnímu podniku Silnice Plzeň v likvidaci. Podle Krejsové se tehdejší vedení kraje domnívalo, že je dostane zdarma, protože podle zákona měly přejít silnice druhé a třetí třídy na kraje i s pozemky. Mezitím ale ministerstvo financí vyhlásilo dražbu, v níž SEPA pozemky získala. Proti tomu se kraj odvolal, ale Vrchní soud řekl, že dražba je netransparentnější způsob nabytí a kraj si je také mohl koupit.

Kraj nemůže investovat do cizího majetku. V uvedených katastrálních územích, kde neměl silnice nebo jejich části na svých pozemcích, mohl "jen" opravovat povrchy, tedy provádět takzvanou neinvestici, ale nemohl jít do podloží vozovky nebo silnici narovnat. "Třeba Lasselelsberger má v v Chlumčanech problémy s výjezdem kamionů kvůli špatnému rozhledu. Chtěli s tím něco udělat. Když jsme zjistila, o co jde, tak jsem řekla, že nemůžeme sahat do cizích pozemků," dodala.

Autoři

Štítky ČR, správa, soud, silnice, Plzeňský, firmy, pozemek, Plzeňský kraj, Marcela Krejsová, dražba, Jednotná oblast pro platby v eurech, ODS, Dobřany, Kasejovice, Šlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj uzavřel po letech spory o pozemky pod silnicemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.