Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Proslulá šumavská Modrava postaví velké moderní parkoviště pro 200 aut. Parkovací místa zde zoufale chybí

Obec Modrava, jedno z turisticky nejnavštěvovanějších šumavských sídel, postaví za více než 20 milionů korun parkoviště až pro 200 aut. Připravuje ho přes deset let. Obec má projekt pro stavební povolení, který schválila i Správa Národního parku Šumava. S parkem se vesnice se stovkou obyvatel dlouho dohadovala na podobě plochy, která je mezi novou hasičskou stanicí a infocentrem.

Letos chce mít Modrava stavební povolení, parkoviště vybuduje příští rok. „Stavba by trvala jednu sezonu, je to nachystané, hotové jsou hlavní terénní úpravy," řekl starosta Modravy Jaroslav Doležal (Modrava pro všechny). Plocha je rozčleněná na několik menších částí, a to kvůli vsakování vody i blízkosti přírodní rezervace. Parkoviště nesmí být asfaltové. „Pojezdové cesty budou vydlážděné kostkami, které se používají na cesty v historických jádrech, parkovací místa budou z takzvaných odseků, tedy odpadů z dlažebních kostek, z nichž už máme chodníky," řekl Doležal.

Kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací obec odhaduje, že náklady překročí 20 milionů korun. Dotaci se nepodařilo sehnat, možná by se podle starosty dala získat menší suma na cestu pro rolbu. Nová moderní plocha, detailně konzlutovaná s ochránci přírody, nahradí provizorní parkoviště se stejnou kapacitou na soutoku Modravského a Roklanského potoka v centru obce, které Modrava zruší a vznikne tam klidová zóna s lavičkami.

Podle Doležala se počty parkovacích míst na plánované ploše možná o něco sníží. „Protože do budoucna bychom chtěli ještě vytvořit záchytné parkoviště mezi Modravou a Filipovou Hutí," řekl.

Modrava, kam jezdí ročně 200 000 až 300 000 návštěvníků, parkoviště potřebuje. Přeplněná je v letní i zimní turistické sezoně. Návštěvníci parkují, kde se dá, a často jsou tu problémy s průjezdem, například s otáčením autobusu, ve Filipově Huti zase auta znepřístupňují kontejnery. Obec umožňuje parkovat jen na vyhrazených parkovištích, kde je zhruba 350 míst, v ostatních částech jsou cedule se zákazem stání, což lidé nerespektují. Větší počty parkovacích míst na novém parkovišti odmítli ochranáři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Modrava / Facebook

Štítky Modrava postaví parkoviště, šumavská Modrava, stavba parkoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Pražáková

Jde o to, že zmizí parkoviště z centra obce a tato plocha bude upravena jako pěkný přístup k soutoku potoků. Málokdo ví, že tady začíná Vydra. Zesnulý starosta Šubrt zde (blíže k silnici) plánoval postavit Muzeum historie Modravska a za ním zážitkový park s přístupem k soutoku. Nové parkoviště bude na kraji obce a méně nápadné.

Středa, 14. února 2024, 18:26Odpovědět

Karel Poláček

To předražené parkoviště bude jistě výbornou investicí. Modravští nepochybně pochytili něco od jistého úspěšného podnikatele, majitele nemovitosti v Modravě, který se vyznamenal např. získáním hornických bytů na Ostravsku. Lze tedy očekávat, že parkovné bude pěkně mastné, nejen proto, aby se těch 100 tisíc za jedno parkovací místo brzy zaplatilo.

Neděle, 23. dubna 2023, 10:54Odpovědět

Aleš Cais

Já tomu asi nerozumím. Modrava postaví parkoviště, u kterého vychází jedno stání na 100 tisíc korun, a zároveň parkoviště o stejné kapacitě zruší. Takže se problém s kritickým nedostatkem parkovacích míst nevyřeší, pouze se vyhodí 20 mega + další peníze za předělání stávajícího parkoviště na klidovou zónu. Jj. Být dobrým hospodářem asi hodně bolí...

Neděle, 23. dubna 2023, 10:25Odpovědět

Proslulá šumavská Modrava postaví velké moderní parkoviště pro 200 aut. Parkovací místa zde zoufale chybí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.