Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zima v Plzeňském kraji byla teplejší, působením mrazu a ledu ale vznikly velké škody na silnicích

Uplynulá zima v Plzeňském kraji byla teplejší než obvykle, ale v meziročním srovnání způsobila větší škody na silnicích. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje (SÚS) odhaduje, že na zimní údržbu komunikací vydala o několik procent méně než o rok dřív, kdy stála 185 milionů Kč. Technika je stále v pohotovosti, sypače například vyjížděly na Šumavě o minulém víkendu, kde napadl mokrý těžký sníh.

SÚS v Plzeňském obsluhuje 4601 km krajských komunikací II. a III.třídy a 964 mostů. Vlastní technikou ještě udržuje 418 km silnic I. třídy pro plzeňskou oblast Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Zima byla roztahaná, veřejnost ji nevnímala jako bílou. Byly časté stavy kolem nuly, kdy jsme museli vyjíždět a udržovat silnice stejně, jako kdyby sněžilo," řekl provozní ředitel SÚS Radek Šíma. SÚS teď náklady dopočítává. Odhaduje, že budou o několik milionů korun nižší, ale ne o moc, protože se zdražovala posypová sůl.

SÚS očekává na silnicích větší škody po zimě než loni. „Mrazové cykly povrchy dost otvíraly," vysvětlil Šíma. Teploty se často měnily ze záporných do kladných hodnot, což jim nesvědčí. Nejvíce poškození se objevuje v dubnu, vedoucí středisek teď sbírají informace o nejpoškozenějších úsecích. „Na ty půjdeme hned," uvedl. Střediska kolem Plzně už přecházejí na letní techniku, která uklidí po zimě drť a kamínky. „V pohraničních okresech Klatovy, Domažlice a Tachov necháváme ještě pohotovostní sypače, i na severu Plzeňska pro oblast kolem Bezvěrova a Vysoké Libyně," řekl Šíma.

Silničářům, kteří měli před zimou ve skladech po 23 tisíc tun soli i kamenné drti, moc posypů nezbylo. Sůl na příští zimu budou nakupovat v květnu, aby ji pořídili za letní cenu, která je asi o 500 korun na tuně levnější, zhruba za 1900 korun. „Chceme navézt plné sklady co nejdřív, do prázdnin, abychom neblokovali mechanizaci, kterou chceme mít na opravách silnic," dodal Šíma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SÚSPK,

Štítky údržba silnic, zimní údržba silnic, opravy silnic, silničáři, SÚSPK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima v Plzeňském kraji byla teplejší, působením mrazu a ledu ale vznikly velké škody na silnicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.