Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při lednových nehodách zahynuli v Plzeňském kraji dva lidé. Šlo o pád z kola a střet dvou osobních automobilů

Dva lidé zahynuli v lednu při dopravních nehodách, které se staly na silnicích Plzeňského kraje. Jedná se o stejný počet obětí, jako v lednu předchozího roku. Celkem se během prvního měsíce roku stalo v kraji 352 nehod, což bylo o 92 více než loni.

Při lednových nehodách byl v kraji jeden člověk těžce zraněn a 88 lidí utrpělo lehká zranění. Celková škoda, která při nehodách vznikla, byla vyčíslena na 35,5 milionu korun. Nejčastější příčinou lednových nehod bylo nepřizpůsobení jízdy okolnostem, druhou nejčastější příčinou byla nepřiměřená rychlost. Nejvíce nehod se stalo pátek 20.ledna, celkem 20. Letošní leden byl na silnicích v ČR nejtragičtějším prvním měsícem za posledních 11 let. Při nehodách zemřelo v zemi 41 lidí, o 11 víc než v loňském lednu. 

První tragická nehoda se stala hned na Nový rok ráno, kdy zahynul osmašedesátiletý cyklista poblíž Chotěšova na Plzeňsku. „Muž spadl za jízdy spadl do odvodňovací strouhy potoka. K pádu došlo při výjezdu z obce Losina (osada u Chotěšova) ve směru na obec Vstiš. Tělo našla náhodná kolemjdoucí," informovala krajská policejní mluvčí Barbora Šmaterová. Přivolaný lékař podle mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Márii Svobodové konstatoval smrt. „Cyklista spadl do škarpy, kde byl odvodňovací rigol. Rozbil si hlavu a utopil se," řekla. Cyklista jel bez přilby a pravděpodobně byl pod vlivem alkoholu.

Tragický střet dvou osobáků

Druhá tragická nehoda se stala v sobotu 28. ledna u obce Starý Láz na Klatovsku nedaleko Nýrska. Řidička osobního vozu přejela do protisměru a střetla se s protijedoucím vozem. Při nehodě utrpěla středně těžká zranění a do nemocnice ji transportoval vrtulník. Její spolujezdkyně na místě zemřela. Ve druhém voze cestovalo pět lidí, tři z nich utrpěli zranění. „Řidička narozená v roce 1999 jela se spolujezdkyní taktéž narozenou v roce 1999 vozidlem Opel Astra ve směru z Nýrska na Klatovy, když ve výše zmíněném úseku z dosud přesně nezjištěných příčin přejela do protisměru, kde se srazila s protijedoucím vozidlem Seat Leon,“ popsal okolnosti nehody policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Spolujezdkyně z vozidla Opel utrpěla velmi vážná zranění a záchranáři bojovali o její život. „U mladé ženy byla ihned po příjezdu záchranářů zahájena kardiopulmonální resuscitace. Přes veškerou snahu zasahujících se ale nepovedlo obnovit její životní funkce,“ doplnila Mária Svobodová z krajské záchranky. Řidičku transportoval vrtulník do plzeňské nemocnice. V protijedoucím voze cestovalo pět osob, přičemž tři z nich utrpěly lehčí zranění a putovaly do Klatovské nemocnice. Alkohol u obou řidičů vyloučily dechové zkoušky.

V Plzeňském kraji loni zemřelo při dopravních nehodách 31 lidí, bylo to o tři méně než v roce 2021. Policisté evidovali 3890 nehod, což bylo o 24 méně než předloni. Při 1285 nehodách, tedy asi v třetině případů, byl někdo z účastníků nehody zraněn nebo usmrcen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky oběti nehod, smrtelná nehoda, tragická nehoda, střet dvou automobilů, pád cyklisty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při lednových nehodách zahynuli v Plzeňském kraji dva lidé. Šlo o pád z kola a střet dvou osobních automobilů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.