Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dotací ve výši osmi milionů chce Plzeňský kraj podpořit v regionu vznik parkovacích stání pro karavany

Osmi miliony korun chce letos Plzeňský kraj podpořit vznik stání pro karavany a obytné automobily. Vypíše nový dotační titul, v němž mohou o peníze žádat obce, provozovatelé turistické infrastruktury i další soukromí zájemci. Kraj tak chce podpořit cestovní ruch nejen v často navštěvovaných turistických oblastech, chtěl by do nabídky zapojit i nová atraktivní místa, a dosáhnout tak co nejrovnoměrnější návštěvnosti regionu.

Zájem o individuální dovolenou se výrazně zvýšil v posledních dvou letech, kdy pandemie koronaviru omezovala některé aktivity v cestovním ruchu. Projevilo se to mimo jiné ve zvýšeném nákupu a pronájmech karavanů a obytných automobilů, řekl radní pro cestovní ruch Libor Picka (STAN). Pro takový způsob trávení dovolené ale není zatím vybudovaná dostatečná infrastruktura, která by nabídla vhodné a bezpečné místo k parkování a také zázemí pro technickou obsluhu karavanů, zejména jejich hygienických zařízení.

Krajský dotační program chce podle Picky podpořit výstavbu karavanových stání i samostatných servisních stanic, takzvaných stellplatzů. Karavanové stání pro maximálně třídenní parkování musí být nejméně pro čtyři karavany a jejich součástí má být i servisní stanice s potřebnou technologií. Každé stání musí mít možnost připojení k napájení 230 V. Servisní stanice při karavanovém stání musí mít vodovodní přípojku pro čerpání pitné vody, možnost vypouštění odpadní vody, výlevku pro chemické toalety se samostatnou přípojkou pro oplachování WC kazet. V případně celoročního provozu musí být stanice provozuschopná minimálně do minus 12 stupňů. Součástí mohou být například i technologie pro automatizovaný výběr poplatků, kamerový systém, nádoby na separovaný odpad, osvětlení, odpočinkové sezení a podobně.

Dotace může podpořit i samostatné servisní stanice, které mohou být například součástí čerpacích stanic, sportovních areálů či už existujících parkovišť. Tyto stanice jsou jen pro servis, ne pro parkování karavanů. Maximální výše podpory pro jednoho žadatele je milion korun.

Na krátkodobé pobyty pro majitele karavanů pamatoval například třetí plzeňský obvod, který vybudoval sedm stání pro obytné vozy na parkovišti u areálu Škodalandu na břehu Borské přehrady. "Obliba karavanů v posledních letech výrazně roste, snažíme se proto jít s trendem, a vyhovět tak hned celé řadě turistů, kteří obytnými vozy vyrážejí na dovolenou stále častěji. Škodaland je navíc atraktivní lokalitou, která kromě rekreace přímo na místě nabízí i výhodnou polohu k výletům do centra města Plzně i jeho okolí,“ řekl starosta obvodu David Procházka (ANO). Majitelé karavanů budou mít možnost doplnit si čistou vodu, připojit se na elektřinu, vypustit vodu z kuchyňky a vyprázdnit kazety z toalet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky obytný automobil, stání pro karavany, karavan, turistická infrastruktura, turistický ruch, dotační titul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotací ve výši osmi milionů chce Plzeňský kraj podpořit v regionu vznik parkovacích stání pro karavany  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.