Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ŘSD rekonstruuje celý průtah obcí Nezvěstice na hlavním silničním tahu I/19 z Plzně na Tábor

Plzeňské ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rekonstruuje 1,5 kilometru dlouhý průtah obcí Nezvěstice na hlavním tahu I/19 z Plzně na Spálené Poříčí a dále na Rožmitál po Třemšínem a Tábor. Stavba za 108 milionů korun začala letos v srpnu a v roce 2024 ji stavbaři dokončí novou okružní křižovatkou u čerpací stanice na začátku obce. Obec s 1500 stálými obyvateli současně buduje novou kanalizaci, přeložky sítí, chodníky a staví parkoviště v centru.

"Dokončili jsme půlku první etapy, zhruba 600 metrů, a teď jsme to zazimovali, aby to bylo sjízdné," řekl provozní náměstek ŘSD Michal Syřínek. Letos se stihla vyměnit kanalizace uprostřed obce a chybí jen finální vrstva vozovky, kterou chce ŘSD položit, až bude lepší počasí. Zrekonstruovaný průtah povede od čerpací stanice na kraji obce od Plzně, kde vznikne nová okružní křižovatka, až ke koupališti.

Úprava vozovky v místě podjezdu pod železniční tratí je z opravovaného úseku vyjmuta. Opravu viaduktu má v roce 2026 v plánu Správa železnic, která tam začne s rekonstrukcí trati a nádraží. "Součástí bude podjezd, který se rozšíří. Ale jeho výškové parametry zůstanou, protože se zahlubováním by byly velké technické problémy," uvedl Syřínek.

ŘSD chce příští rok dokončit opravu průtahu a na rok 2024 zbude stavba okružní křižovatky, na níž se bude obec podílet budování chodníku a osvětlení. "Má tak vytvořit jakousi vjezdovou bránu a zároveň vyřešit komunikační potíže s připojením průmyslové a obytných zón. To byl požadavek policie na zabezpečnění dopravy, aby se zpomalila na vjezdu do obce," řekl náměstek.

Podle něj ŘSD průtah nerozšiřuje. "Spíš průtahy zužujeme, což je současný bezpečnostní trend. Teorie říká, že zpomalená doprava je bezpečná, i když někteří řidiči to možná vnímají jinak," uvedl Syřínek. Po dobu celé stavby bude hlavní tah s omezeními průjezdný.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ŘSD

Štítky ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, průtah obcí Nezvěstice, průtah, okružní křižovatka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD rekonstruuje celý průtah obcí Nezvěstice na hlavním silničním tahu I/19 z Plzně na Tábor  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.