Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ledovky a mrznoucí déšť stále trápí Plzeňský kraj. Otepluje se pomalu, ale Štědrý den na sněhu se vzdaluje realitě

Ledovka působila ráno problémy v Plzeňském kraji zejména na Domažlicku, Tachovsku a částečně i na Klatovsku. Místy stály autobusy a řidiči volali silničáře. Na silnici druhé třídy z Defurových Lažan do Pačejova je kamion přes cestu, který havaroval na ledovce, policie silnici uzavřela. Podle meteorologů se bude dále oteplovat a dle jejich předpovědi je šance na zasněžený Štědrý den v Plzni takřka nulová.

„Teploty už jdou nahoru a sypače dojíždějí, takže je prosolené a prosypané," řekl dispečer krajských silničářů Daniel Žižka. V Domažlicích už je teď pět stupňů Celsia nad nulou, v Klatovech plus dva stupně. „Podle předpovědi už se má jenom oteplovat," doplnil. V noci ještě může mrznout, hlavně na Šumavě.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou nicméně stále platí. „Vzhledem k aktuálním mrznoucím srážkám rozšiřujeme výstrahu na ledovku téměř na celé území Česka a zároveň upravujeme stupeň nebezpečí na vysoký v západních Čechách. Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat a riziko ledovky se tak bude snižovat,“ uvedli meteorologové.

Zároveň upravili také předpověď ohledně toho, kde se na Štědrý den dočkáme sněhu. Ještě před pár dny odhadovali šanci na zasněžené Vánoce v Plzni na 20 procent a na Železné Rudě na 40 procent. Postupně tento odhad snižovali.

Štědrý den bude v Plzeňském kraji oblačný až zatažený. Ojediněle se budou vyskytovat přeháňky. Nejvyšší denní teploty se dostanou až na 10 stupňů Celsia. Na Štěpána můžeme opět počítat s přeháňkami a slabým deštěm. Teploty zůstanou v rozmezí od 6 do 10 stupňů.  

Za posledních 30 let jsme si v Plzni užili zasněžené Vánoce jen šestkrát. Naposledy v roce 2010, kdy napadlo 16 centimetrů sněhu. Nejtepleji bylo v Plzni na Vánoce 1977, kdy bylo 12,2 stupně Celsia. Naopak nejchladnější Štědrý den připadl na rok 2001, kdy bylo -17,7 stupňů. Nejvíce si sněhovou pokrývku Plzeňané užívali v roce 1969, tehdy leželo v Plzni 23 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Radarová

Štítky silničáři, ledovka, kluzká vozovka, náledí, námraza, předpověď počasí, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledovky a mrznoucí déšť stále trápí Plzeňský kraj. Otepluje se pomalu, ale Štědrý den na sněhu se vzdaluje realitě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.