Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči už mohou využívat opravený most v Luženičkách, obnovou prošla také křižovatka na Horšovský Týn

Luženičky u Domažlic se dočkaly zbrusu nového mostu, který nahradil původní stavbu, která již byla v havarijním stavu. Řidiči taktéž už mohou projíždět přes křižovatku na Horšovský Týn a Domažlice. Práce se podařilo dokončit dvě měsíce před původním termínem. Plzeňský kraj dal do opravy 15,3 milionu korun a další tři miliony investovala obec do kanalizace nebo chodníků.

„Rekonstrukce této dopravní stavby byla pro naši obec zcela zásadní. Most je umístěn uprostřed a rozděluje Luženice na dvě části. Je postaven na komunikaci směřující na nedaleký Horšovský Týn. Již dlouho jsem nezažil, aby tak rozsáhlá rekonstrukce probíhala v takovém tempu a bez větších komplikací. Jsme rádi, že můžeme most využívat již nyní, před příchodem zimního nečasu,“ pochvaloval si starosta obce Luženičky František Kopecký (nezávislý).

Nový most vznikl na místě toho původního o celkové dílce přemostění 6,93 metrů a šířce 6,5 metru. Jeho mostní konstrukci tvoří monolitický železobetonový rám se zavěšenými křídly. Zvýšila se i zatížitelnost mostu. V návaznosti na rekonstrukci mostu byla provedena přeložka plynovodu i přeložka kabelového vedení.

Rekonstrukce se dočkala také křižovatka silnic třetí třídy. Stavbaři odstranili strom a celkově upravili šířku jízdních pruhů. „Silnice má nyní základní šířku jízdního pruhu 3 metry a 3,25 metru na hlavní trase. V celém rozsahu byla uplatněna nová konstrukce vozovky, byla provedena sanace podloží a úprava odvodnění,“ shrnul generální ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Miroslav Doležal.

Nově byly také vyznačeny autobusové zastávky, chodníky, přibylo vodorovné značení a došlo i na úpravu zelených ploch i úpravy vjezdu k sousedním domům.

„Plzeňský kraj realizoval v roce 2022 dopravní investiční akce za celkem 545 milionů korun, které financoval z vlastního rozpočtu. Řada staveb byla také postavena z prostředků Krajské správy a údržby silnic Plzeňského kraje a další byly hrazeny z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury, což je kolem 380 milionů korun. Všechny stavby jsou řádně dokončené a je jich celkem 70,“ dodal náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Ohodnoť článek

Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky oprava komunikace, oprava mostu, Luženičky, dopravní stavby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči už mohou využívat opravený most v Luženičkách, obnovou prošla také křižovatka na Horšovský Týn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.