Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj příští rok posílí veřejnou železnici i autobusy

Plzeňský kraj druhým rokem po sobě posiluje veřejnou železniční a autobusovou dopravu. Na příští rok opět objednal u dopravců více spojů. Vlaky i autobusy najedou o jednotky procent více kilometrů než letos a kraj za to zaplatí meziročně o téměř 130 milionů korun víc. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek Pavel Čížek (STAN).

Osobní a spěšné vlaky v kraji ujedou s novým jízdním řádem o 5,2 procenta více kilometrů než dosud, tedy 5,6 milionu kilometrů. "Žádná linka nebude od 15. prosince zrušená, opět se zvýšil počet spojů," uvedl Čížek.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Dušana Pakandla vydá kraj příští rok na osobní a spěšné vlaky a na některé rychlíky 528 milionů korun, tedy o 9,3 procenta více než letos. Dalších 202 milionů Kč zaplatí ministerstvo dopravy podle memoranda uzavřeného s kraji, letos dalo 147 milionů Kč. Pakandl uvedl, že kraj a ministerstvo tak meziročně dají na vlaky o 100 milionů Kč více než letos, 730 milionů korun.

Počet kilometrů, které ujedou autobusy obsluhující všechna města a vesnice v Plzeňském kraji, se má podle Pakandla příští rok zvýšit o devět procent na 17,35 milionu kilometrů. "Před třemi čtyřmi lety jsme byli na 15 milionech ujetých kilometrů," řekl.

Na autobusy dá Plzeňský kraj v roce 2020 podle Pakandla 568 milionů korun, meziročně o téměř 17 procent více. Od státu na ně nedostává nic. Výdaje kraje ještě zvýší nařízení vlády související se mzdou řidičů. Od 1. ledna se totiž zvýší minimální mzda, což se stejně jako letos promítne v nárůstu mezd.

"Postupný nárůst dotace kraje na veřejnou dopravu trvá od krize, tedy od roku 2014. Nejprve to byl návrat na úroveň před krizí a teď se dva roky přidávají desítky až stovky milionů korun, tedy stovky tisíc kilometrů na autobusech a desítky až stovky tisíc vlakokilometrů," dodal Pakandl.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, železnice, automobilová, správa, 2020, firmy, Plzeňský, Plzeňský kraj, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj příští rok posílí veřejnou železnici i autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.