Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Škoda Electric vybaví a odzkouší 10 trolejbusů pro norský Bergen

Plzeňská Škoda Electric dodá elektrovýzbroj do deseti kloubových trolejbusů pro norské město Bergen. Firma, která na zakázce spolupracuje s polským výrobcem autobusů Solaris, zajistí ještě finální montáž a odzkoušení všech nízkopodlažních vozů na plzeňských silnicích. Novinářům to řekl obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch. Hodnotu zakázky podnik nezveřejnil.

Dodávky trolejbusů začnou v září příštího roku, všechny budou uvedené do provozu během podzimu 2020. Vozidla budou jezdit na jediné udržované trolejbusové trati v Bergenu o délce 7,5 kilometru. Pro škodovku je to návrat na norský trh. "V Bergenu bylo v letech 1972 až 1986 provozováno 20 trolejbusů Škoda 9 Tr," řekl Kuch.

Díky bateriím pro plnohodnotnou nezávislou jízdu vozidlo ujede až 11 kilometrů bez trolejového vedení. "Baterie budou nabíjeny během jízdy na trakci v takzvaném módu 'in motion charging' neboli dynamickým nabíjením za jízdy," řekl Kuch. Součástí bude také výbava, která zajistí tepelný komfort v severských podmínkách. Zahrnuje dodatečnou izolaci stěn, stropu a podvozku u podběhů kol a dvojitá boční okna. Vozidla budou přizpůsobena pro použití sněhových řetězů. Osmnáctimetrové trolejbusy budou mít kamery monitorující interiér, prostor dveří, couvání a sběrače na střeše. Nad všemi dveřmi bude automat na počítání cestujících. Součástí bude informační systém se dvěma velkými obrazovkami a hlášením zastávek.

Bergen, nazývaný "brána fjordů", je druhým největším městem Norska. Je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jedním z dvou v celé Skandinávii, kde provozují trolejbusy. "Druhé je švédská Landskrona, kde také jezdí trolejbusy se systémem z plzeňské Škodovky," uvedl Kuch.

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů. Za dobu existence této výroby jich dodala na tuzemský i zahraniční trh asi 14 500. Firma nabízí také několik typů nových bateriových elektrobusů, dále vyrábí trakční pohony a motory pro lokomotivy, tramvaje, elektrické jednotky, metro a důlní vozidla. Zaměstnává 800 lidí, z toho víc než 200 specialistů ve vývoji a konstrukci. Její vozy jezdí ve 30 zemích Evropy, Asie a USA. Loni podnik utržil 3,5 miliardy Kč.

Autoři | Foto skoda.cz

Štítky ČR, Norsko, Polsko, automoto, MHD, firmy, Škoda Electric, Solaris, Bergen, ŠKODA AUTO a.s., USA, Evropa, Asie, Světové dědictví UNESCO, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda Electric vybaví a odzkouší 10 trolejbusů pro norský Bergen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.