Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový mýtný systém zatím nepůsobí na dálnici v Rozvadově problémy

Na dálničním hraničním přechodu Rozvadov, největším v Plzeňském kraji, zatím nepůsobí spuštění nového satelitního mýtného systému žádné dopravní komplikace. Provoz je plynulý, kolony se netvoří, vozidel od rána trochu ubylo, řekl na místě policista z hlídky, která parkoviště i průjezd po D5 monitoruje a bude tam zajíždět i v příštích dnech.

Zatímco v 08:00 byly na místě tři policejní vozy a dvě dodávky celníků, ve 12:30 tam zůstal jen jeden hlídkový vůz.

Na parkovišti bylo půlhodinu po poledni zhruba sto nákladních vozidel a pár autobusů, které postupně odjíždějí a přijíždějí další. Parkovací plocha na české straně ve směru od Německa má kapacitu 230 až 250 velkých vozidel. Policejní hlídky s dodávkou stojí na jeho okraji. "Je to bez problémů, kolony se netvoří. Hlavní vlnu náporu jsme přitom čekali dnes dopoledne," uvedl policista. Také na straně od Bavorska hlídkuje německá policie, která má ale jiné úkoly než sledovat situaci kolem českého mýta.

Řidiči kamionů si buď vyřizují registraci mýta, nebo vybírají povinné přestávky. Ve frontě na obchodním místě, kde se přepravci registrují, stálo kolem 12:30 zhruba 30 řidičů, o 20 méně než v 08:00, většinou Poláků, Rumunů, Bulharů a Turků. Většinou jde o individuální dopravce na živnost, velké spedice už mají vozy podle policie většinou zaregistrované.

Satelitní mýto začalo na českých dálnicích platit od neděle 1. prosince, kamiony se mohly rozjet po německých i českých dálnicích od nedělních 22:00. Spuštění neprovázely v prvním dni dopravní komplikace, kolony na hranicích či u obchodních míst se netvořily. Dnešek je prvním pracovním dnem od spuštění systému, a bude proto zatěžkávací. Dnes se problémy čekají například u Bohumína na česko-polské hranici nebo na česko-slovenském přechodu v Lanžhotě.

Výběr nového mýta a jeho provozovatele provázely problémy. Tendr vyhrálo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF Petra Kellnera a slovenské SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Neúspěšný Kapsch proti průběhu tendru protestoval a okolnosti mýtné smlouvy stále řeší antimonopolní úřad i soudy. Elektronické mýtné pro těžké vozy nad 3,5 tuny bylo v ČR zavedeno od 1. ledna 2007.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, Německo, automobilová, správa, mýtné, Rozvadov, Plzeňský kraj, Petr Kellner, PPF, Kapsch, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, CzechToll, SkyToll, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový mýtný systém zatím nepůsobí na dálnici v Rozvadově problémy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.