Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Bezmála 150 let stará výpravní budova v Přešticích se dočkala rozsáhlé obnovy za 21 milionů

Správa železnic (SŽ) dnes slavnostně otevřela opravenou nádražní budovu v Přešticích na jižním Plzeňsku. Objekt dostal novou fasádu i bezbariérový přístup. Renovací prošla také čekárna a prostor pod přístřeškem na peróně. Nový je i mobiliář.

Výpravní budova se nachází v západní části města. Postavena byla v roce 1876 a od té doby na ní nebyly provedeny výraznější opravy.

Práce na rekonstrukci nádražní budovy začaly loni v červenci. „Stavbaři komplexně vyměnili střešní krytinu včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Udělali vnitřní rozvody i elektrické rozvody,“ popisuje náměstek pro infrastrukturu oblastního ředitelství SŽ Plzeň Jaroslav Hůrka. Stavbaři se dále věnovali renovaci čekárny a toalet pro cestující, které jsou nově bezbariérové. Prostory navíc doplnil nový mobiliář ve formě laviček, odpadkových košů nebo stojanů na kola.

„Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch,“ vyjmenovává mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Vedle nádražní nechalo město zbudovat před třemi lety nový přestupní terminál s autobusovým nádražím a parkovištěm. „Plzeňský kraj přispěl zhruba 30 miliony korunami obcím na výstavbu čtyř terminálů, které jsou přestupním místem z vlaku na autobus s možností parkování osobních automobilů. Konkrétně šlo o terminál v Nepomuku, Blovicích, Přešticích, v Nýřanech a Žihli,“ doplnil náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky rekonstrukce výpravní budovy, nádraží Přeštice, Správa železnic, doprava, Přeštice, rozvod, Plzeňský kraj, Správa železniční dopravní cesty, oprava, Plzeň, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezmála 150 let stará výpravní budova v Přešticích se dočkala rozsáhlé obnovy za 21 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.