Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vaše auta nám překáží, zlobí se městští lesníci na zástupy houbařů

Houbařům v posledních dnech přeje počasí a z výprav se vrací s překypujícími košíky. Není divu, že do lesů míří davy lidí. Mnozí z nich však zajíždí svými auty co nejblíže k lesním porostům. Výsledkem je, že u vjezdů do lesa stojí několik aut, což překáží zejména správcům lesa. Vrásky na čele ale nedělají lesníkům jen množící se auta, ale také větší množství odpadků pohozených v lese.

Plzeňské městské lesy mají rozlohu 4120 hektarů a zahrnují lesní pozemky na 50 katastrálních územích od Stodu až k Rokycanům. Jádro plzeňských městských lesů tvoří prstenec zejména v severní části okraje Plzně, historické lesní pozemky má Plzeň například také u Kokotských rybníků. Rozlohou jsou plzeňské městské lesy pátým největším městským lesním majetkem v České republice.

Zákazová značka a hned u ní zaparkovaná řada aut. To byl pohled, který se naskytl pracovníkům Správy veřejného statku (SVSMP) města Plzně například u vstupu do lesa za obchodním centrem na Rokycanské. Pokud se pak chtějí s lesní technikou dostat dál, musí mezi auty kličkovat. Plzeňanům proto připomínají, že k většině lesů se lze pohodlně dostat linkami MHD a také od parkovišť to tam není daleko.

„Odvrácenou stránkou začínající houbařské sezony jsou neukáznění řidiči. Neodradí je ani zákazové značky. Auta odstavují i za nimi. Často nám tak blokují vjezd do městských lesů,“ potvrdil Richard Havelka ze SVSMP. Zároveň připomíná, že se tím návštěvníci lesa dopouští přestupku, za což může policie udělit pokutu až do výše pěti tisíc korun. Řidiči, kteří poruší zákaz vjezdu do lesa, se rovněž vystavují možnosti postihu ve správním řízení, kde lze uložit ještě vyšší sankci. Policejní hlídky místa, kde obvykle houbaři stávají, namátkově kontrolují.

Zaparkovaná auta u vjezdů do lesů nejsou ničim výjimečným, foto: SVSMP

„V plzeňských lesích také přibývá odpadků. Město proto žádá občany, aby odpadky vyhazovali na místech k tomu určených a co si do lesa přinesou, aby i odnesli. Například plasty pohozené v lese mohou být potenciálně nebezpečné pro lesní zvěř. Nebezpečné je také svačit na kládách, pokud by došlo k uvolnění, mohou člověka zranit i zabít. Proto je na ně zakázáno vstupovat, sedět na nich a pohybovat se v jejich bezprostřední blízkosti,“ varuje mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Policisté doporučují

Před nástrahami houbaření varují i policisté. Lidé by měli parkovat na vyhrazených místech a ve svých autech nemají nechávat cennosti. Zároveň je potřeba zvážit, zda je dotyčný schopný ujít naplánovanou trasu.  

Rekreační zóny v Plzni se dočkají novinek, přibude ovocný sad, tůně i nové cesty

V téměř každé městské čtvrti najdou Plzeňané rekreační oblast, kde si mohou užít chvilku klidu. Radnice pravidelně investuje do obnovy stezek, laviček, altánů či informačních tabulí. Kromě toho připravuje město i další projekty, jako je například...

 

Policisté zároveň doporučují neparkovat na místech odlehlých. Případní zloději se mohou do automobilu vloupat, a tak je zároveň potřeba tam nenechávat cenné věci. Policejní mluvčí Zuzana Churáňová také vyzvala houbaře, aby zvážili své síly a zvládli dojít zpět domů. 

„S sebou byste měli určitě vzít svůj mobilní telefon, který je funkční a plně nabitý. Pokud se ztratíte nebo se zraníte, můžete si jím přivolat pomoc. Pokud jdete na delší dobu, nezapomeňte do batůžku přibalit svačinu a pití. Jestliže trpíte nějakou nemocí nebo alergií, mějte u sebe potřebné léky. Důležité je i vhodné oblečení a obuv. Nikdy se nevydávejte do cizího terénu. Při své cestě si všímejte větších objektů a značení cesty kudy jdete, pokud byste zabloudili, může Vám to pomoct s orientací,“ upozornila. Pokud se dotyčný ztratí, měl by se vrátit na povědomé místo. V případě nouze je možné zavolat rodině či na tísňovou linku. Pak je ideální zůstat na daném místě a počkat na pomoc. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky houbaři, zákaz parkování, porušování předpisů, Správa veřejného statku městka Plzně, les, houbaření, odpad, Plzeň, Česko, Stod, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaše auta nám překáží, zlobí se městští lesníci na zástupy houbařů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.