Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Labutí mládě se zamotalo do rybářského vlasce, pomohli mu zvířecí záchranáři a obětaví dobrovolníci

Každý rok řeší zvířecí záchranáři případy, kdy se labuť zamotá do rybářského vlasce. Tentokrát vyjížděli pomoci mláděti na Pekelný rybník u Vejprnic. Akce se účastnilo šest profesionálních zvířecích záchranářů a 21 dobrovolníků, kteří vyslyšeli výzvy o pomoc na sociálních sítích. I díky jejich zapojení má tento příběh šťastný konec.

Místo rentgenu využívají v terénu záchranáři detektor kovu, když hledají v krku labutě zaseklý rybářský háček

Mládě labutě s rybářským vlascem omotaným kolem zobáku a zamotaným chuchvalcem trávy, jenž uvízl v krku a bránil tak polykání potravy, zachraňovali experti z plzeňské záchranné stanice živočichů na rybníku u Vejprnic. Bez jejich bleskové pomoci...

Nikdy nekončící a především nerovný boj svádějí labutě na vodních plochách po celé republice. Tito elegantní ptáci často končí s háčky zaseknutými do různých částí těla nebo se zamotávají do vlasců. Bez pomoci člověka by je čekala trýznivá smrt. Na větších přehradách i rybnících je pak velmi složité takto poraněnou labuť najít a odchytit. Mnohdy využívají záchranáři drony, čluny a dobrovolníky. Poslední záchranné akce u Pekelného rybníka se jich účastnilo 21, což je dosud nejvíce.

„Bez těch, kteří přišli, bychom labutí mládě se zamotaným rybářským vlascem kolem spodní čelisti zobáku nikdy nechytili. Děkuji všem zúčastněným za jejich statečnost, nasazení a odvahu. Chvilkami to bylo hodně napínavé, náročné a vysilující. Myslím, že všichni, kteří přišli, netušili, co je čeká a jak moc bude odchyt labutě náročný,“ vyzdvihuje zapojení dobrovolníků šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Dva týdny pokusů o odchyt

Záchranáři se snažili mládě odchytit dva týdny.  „Vyzkoušeli jsme noční odchyt, speciální dron s termovizí, osvícení plochy, lákání na krmení, odchyt z kajaků, ale labuť se velmi dobře maskovala a nechtěla opustit rákosí,“ popisuje Makoň. Poslední šancí byla rojnice. Do vody tak nastoupili kromě odborníků i laici. Společně se v jedné řadě  prodírali neprůstupnou zelení podél břehu.

„Dobrovolníků v rákosí bylo nakonec pouze 16 a museli rákosinu projít celkem dvakrát, ale byli opravdu neskutečně houževnatí, a tak labutí mládě nakonec z rákosí vyhnali a s kajaky ho odchytli. Neuvěřitelná akce, děkuji všem,“ říká Makoň.

Kontrola mladých labutí na Rokycansku

Tento odchyt nebyl jediným. O den dříve vyrážel Makoň s kolegou Pavlem Moulisem na kontrolu labutí na Boreckém rybníku u Rokycan. „V rámci odchytu jsme ze čtyř okroužkovaných mláďat tři odchytili a čtvrté překontrolovali na vodě. Žádný vlasec na mláďatech jsme nenašli,“ dodává Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky záchrana labutě, odchyt labutí, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Bolevecký rybník, Pekelný rybník, rybník, rákos, Vejprnice, Pavel Moulis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labutí mládě se zamotalo do rybářského vlasce, pomohli mu zvířecí záchranáři a obětaví dobrovolníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.