Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání na Hracholuskách a v nádrži České údolí

S pokračujícím létem se v Plzeňském kraji dál zhoršuje kvalita vody v některých venkovních koupalištích. Za nevhodnou ke koupání označili hygienici vodu v největší přehradě kraje Hracholuskách, a to na hrázi i v lokalitě na Radosti. Hydrobiolog Jindřich Duras, který kvalitu vody rovněž sleduje, ke koupání rozhodně nedoporučuje ani nádrž České údolí u Plzně. Naopak například plzeňské rybníky jsou i přes nižší průhlednost vody ke koupání nadále vhodné. Hygienici to uvádějí na svých stránkách.

„Nejhorší kvalita vody je jako obvykle v nádrži České údolí, a to kvůli rozvoji sinic. Sinice z nádrže odnáší řeka Radbuza dál do Plzně, kde je možné pozorovat zelenou vodu, sinice tak pokračují i v Berounce a mohou výrazně zhoršit poměry na dolním toku v rekreačních oblastech," vysvětluje hydrobiolog Jindřich Duras.

Na Hracholuskách u hráze, kde byla v předchozích letech i později v létě voda vždy vhodná ke koupání, je nyní podle Durase průhlednost vody pouze jeden metr. „Nízká průhlednost je způsobena postupným rozvojem sinic," řekl. Také podle hygieniků je v oblasti na Radosti i na hrázi ve vodě už velké množství chlorofylu a sinic, koupání Duras nedoporučuje ani v oblasti Butova. Podle hygieniků, kteří vodu v Hracholuskách označili na pětibodové škále čtvrtým stupněm, nelze koupání doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, alergiky a lidi s oslabeným imunitním systémem. Na třetím stupni je podle nich kvalita vody v Košuteckém jezírku v Plzni, je to v důsledku zhoršených mikrobiologických hodnot.

Z rybníků je na tom nejlépe Bolevák

„Bolevecké rybníky v pokročilé sezoně také obecně snížily svou průhlednost, teplota je kolem 24 stupňů, ale průhlednost podstatně klesla. Nejlépe je na tom Bolevecký rybník, a to s průhledností 1,7 metru, což je ke koupání optimální," uvedl Duras. Senecký a Třemošenský rybník mají průhlednost pod jeden metr, stejně jako Šídlovský rybník. I stálice v dobré kvalitě vody Kamenný rybník je nyní s průhledností jen na 70 centimetrech. „Pro koupání je to pořád ještě v pohodě, protože sinice, jakkoliv je při velmi pečlivém pohledu do vody už můžeme vidět v podobě takových mikrovloček, pořád je jejich výskyt z pohledu rekreace koupáním velmi nízký a nemusí z toho mít nikdo obavy," doplnil hydrobiolog.

Také v rybníku Babylon na Domažlicku má voda zhoršenou jakost, je na třetím stupni. Dobrou vodu mají například koupací biotopy v Blovicích a v Dobřanech na jižním Plzeňsku, koupaliště v Plané, v Tachově, v kempu v Konstantinových Lázních, koupaliště v Rokycanech, v Kdyni na Domažlicku, v Kolinci na Klatovsku nebo v lomu ve Starém Klíčově na Domažlicku. Některá poslední dostupná měření hygieniků jsou ale z poloviny července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky koupání, kvalita vody, Hracholusky, České Údolí, nádrž, rybník, Plzeň, Plzeňský kraj, okres Domažlice, Radbuza, Berounka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání na Hracholuskách a v nádrži České údolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.