Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňští archeologové učinili nečekaný objev, pod Řípem našli unikátní pohřební konstrukci se svatyní

Více než 120metrový pohřební monument z pozdní doby kamenné zkoumají týmy archeologů ze Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Karlovy. Nález u obce Račiněves na Podřipsku určili jako místo posledního spočinutí významného jedince s lukostřeleckou výbavou. Badatelé dokonce našli i konstrukci, která dokládá existenci dutého prostoru uvnitř mohyly. Podle odborníků sloužil prostor k rituálním aktivitám jako v případě jiných objevených hrobek v severozápadní Evropě.

Archeologové z Plzně odkryli u Řípu dva hroby z pozdní doby kamenné

Týmy archeologů z Plzně a Prahy zkoumají poblíž hory Říp už druhou pravěkou mohylu. Nález u obce Vražkov ukýval dva hroby z pozdní doby kamenné. S nedávným objevem v nedalekých Dušníkách přináší tento výzkum další unikátní informace o životě...

Podobná konstrukce mohyly byla v Čechách doložená vůbec poprvé. Archeologové odkrývají pod Řípem v pořadí již třetí pohřební stavbu z pozdní doby kamenné. Po loňském výzkumu mohyl v nedalekých Dušníkách a ve Vražkově se letos soustředí na dlouhou stavbu u obce Račiněves. „Mohyla v Račiněvsi představuje nejdelší pohřební monument tohoto typu na Podřipsku. Měří přes 120 metrů a její konstrukce je zcela jiného typu než u dříve zkoumaných lokalit,“ popisuje vedoucí výzkumu Petr Krištuf z katedry archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

Mohyla byla objevena už při výzkumu v tamější pískovně v 90. letech 20. století. Tehdy došlo k odkrytí západní části mohyly. Letos se vědci soustředí na východní část a pohřební komoru, kterou objevili na sousedním poli. „Východní části dlouhých mohyl často sloužily jako svatyně, které byly využívány k rituálním účelům po několik desetiletí, proto se náš výzkum soustředí právě na tento prostor,“ vysvětluje Jan Turek z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy.

Unikátní objev v rámci celé ČR

Mohylový násep v Račiněvsi byl dokola zpevněn dřevěnou palisádou, po níž se zachoval základový žlab. Na východní straně byl vchod, kterým se dalo vstoupit do nitra mohyly. Týmu archeologů se podařilo doložit, že ve východní části mohyly existovala dutá komora o rozměrech asi 5,5 x 2 metry, do které se dalo vstoupit právě vchodem ve východní straně.

Pravěká mohyla u hory Říp ukrývala dětské ostatky, objevili ji plzeňští archeologové

Vzácná pravěká mohyla se řadí mezi nejstarší u nás i v celé Evropě. Archeologové z Plzně ji objevili uprostřed polí u obce Dušníky nedaleko Řípu. Nález je v nebývale dobrém stavu. Výzkum totiž odhalil hrobovou komoru malého dítěte, kde se...

 

„Jde o zásadní zjištění. Existence těchto komor v dlouhých mohylách v Čechách je zde doložena poprvé. Analogie můžeme sledovat v severozápadní Evropě, kde evidujeme takzvané. megalitické hrobky vybudované z velkých kamenných bloků. V našem prostředí byl kámen nahrazen dřevem,” upřesnil vedoucí výzkumu.

Hlavní pohřeb se ale nachází mimo tuto komoru. Asi 40 metrů od okraje mohyly objevili archeologové velkou hrobovou jámu o rozměrech asi 3x2 metry a hloubce okolo 160 centimetrů. Obsahovala pohřeb ve skrčené poloze. Výzkum lokality stále probíhá, ale již nyní mají archeologové k dispozici soubor čtyř kamenných hrotů šípů, které naznačují, že pohřbený jedinec měl pravděpodobně společenský status válečníka a lukostřelce.

Kromě výše uvedeného pohřbu byl v mohyle objeven i dodatečný pohřeb ženy. Její hrob byl do země zapuštěn asi 1000 let po vystavění mohyly. Podle keramických nádob v pohřební výbavě lze nález datovat do závěru doby kamenné. „Tento pohřeb ukazuje, že dlouhé mohyly byly v krajině patrně stovky i tisíce let a byly stále využívány k pohřbívání a uctívání kultu předků,“ uzavřel Jan Turek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky archeologický výzkum, ZČU, objev, Říp, pohřební mohyla, výzkum, Račiněves, Hora Říp, pohřeb, Univerzita Karlova, Západočeská univerzita v Plzni, Evropa, Česko, Podřipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští archeologové učinili nečekaný objev, pod Řípem našli unikátní pohřební konstrukci se svatyní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.