Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šíření koronaviru v Plzeňském kraji zpomalilo, za týden se nakazilo 788 lidí

Šíření koronaviru v Plzeňském kraji v uplynulých sedmi dnech mírně přibrzdilo. Přibylo 788 nových případů, což bylo o 34 víc než v předchozím týdnu. V několika předchozích týdnech byly mezitýdenní nárůsty nově zjištěných případů v kraji až o desítky procent, za uplynulých sedm dní je to jen o 4,5 procenta více než v předchozím týdnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Krizový štáb kraje ale přesto dnes doporučil nosit respirátory v ambulancích, nemocnicích a sociálních zařízeních. V nemocnicích leží desítky covidových pacientů.

Krizový štáb doporučuje nosit respirátory v ambulancích, nemocnicích a v sociálních zařízeních

A je to tady zase! To, čeho jsme se obávali se stává realitou. Krizový štáb Plzeňského kraje zhodnotil covidovou situaci a přijal usnesení obsahující doporučení nosit ochranné prostředky dýchacích cest, tedy respirátorů FFP2 ve zdravotnických a...

 

V plzeňské fakultní nemocnici je dnes 34 covid pozitivních pacientů, z toho je šest na jednotce intenzivní péče a jeden člověk na umělé plicní ventilaci, řekla mluvčí Lucie Bauerová. Před týdnem bylo v nemocnici 18 pacientů s koronavirem. Ve čtyřech krajem zřizovaných akutních nemocnicích leží nyní 39 pacientů s covidem, uvedla mluvčí kraje Helena Frintová.

Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 133 nakažených, před týdnem to bylo 128. V celé ČR je dnes incidenční číslo na hodnotě 158, minulý pátek byla incidence 138.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 213, což byl nejvyšší denní nárůst od 11. dubna. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, a to 289, na 100 000 obyvatel to je 148 nakažených, minulý pátek to bylo 171. Nejméně nakažených, 44, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně i druhé nejnižší incidenční číslo mezi všemi okresy ČR, je na hodnotě 81, před týdnem bylo 63.

Situace v nemocnicích je zatím dobrá. „Vyzýváme občany, aby v případě, že se necítí dobře, zdravotnická a sociální zařízení nenavštěvovali,“ řekl ředitel krajské hygieny Michal Bartoš. Pozitivita provedených testů na covid je podle něj poměrně vysoká a nelze zatím odhadnout, jak se projeví subvarianty viru. Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji prokázalo 222.477 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2455 nakažených lidí. Za poslední týden zemřeli čtyři lidé s koronavirem, o týden dřív dva.

Očkovací místa podle kraje zatím zvládají zájem lidí o očkování čtvrtou, tedy druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru. V Plzeňském kraji ji dosud dostalo 2625 lidí. Čtvrtou dávku dostalo tento týden v kraji 1837 lidí, z nich 86 procent bylo ve věku nad 60 let. Nejvíc čtvrtých dávek naočkovali dosud zdravotníci fakultní nemocnice. Očkovali dosud 853 lidí, druhá je EUC klinika s 838 aplikacemi čtvrté dávky. Za uplynulých sedm dní lékaři v kraji aplikovali vakcínu 2420 lidem, z toho se nechalo 30 lidí očkovat poprvé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření koronaviru v Plzeňském kraji zpomalilo, za týden se nakazilo 788 lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.