Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před rokem vyrostla u hlavního nádraží Paluba Hamburk, stavba z kontejnerů oslavuje první výročí novou výstavou

Dříve nevzhledná lokalita, kde se jen prášilo a parkovala tam auta, se před rokem proměnila v místo, kde mohou lidé posedět, dát si nějaké občerstvení anebo se rozhlédnout po okolí z dvanáctimetrové vyhlídkově věže. Vše taktéž doplňují umělecká díla vzešlá z festivalu WALLZ. Letos tam organizátoři akce umístili Sochu Myslitele od Michala Trpáka. První rok fungování oslavuje Paluba Hamburk výstavou Plzeň – Město pro skvělý život.

„Z nevlídného prostoru se před rokem stal nový reprezentativní vstup do města. Když se tam dnes projdu, vidím cestující s kávou u stolků i lidi odpočívající na pobytových schodech terasy. Mám z toho dobrý pocit,“ těší primátora Pavla Šindeláře (ODS).

Hlavní objekt infocentra s vyhlídkovou věží tvoří deset modulů, kdy rozměr jednoho je 2,5x6 metrů. Přízemí s infocentrem je bezbariérové. V druhém nadzemním patře vznikl prostor pro prezentaci městských projektů. Každé patro má rozlohu 40 metrů čtverečních. Doplněním dvou schodišťových kontejnerů do úrovně čtvrtého nadpodlaží vznikla vyhlídková podesta, lidé tak dohlédnu na prostor vlakového uzlu i na střed města.

Jak jste spokojení s Palubou Hamburk?

Celkem hlasovalo78 čtenářů

Druhý objekt je jednopodlažní a nabízí návštěvníkům čtyři stánky s prodejem občerstvení a řezaných květin, kdy součástí každého stánku je krytá terasa, prodejní pult a vlastní sklad. Každý kontejner disponuje také zelenou střechou, která má za úkol prostor v horkých dnech ochlazovat. Spojovacím bodem prostoru je pak dřevěná terasa, kde nechybí zeleň, pítko a dřevěné pobytové schody.

Prostory doplňují také umělecká díla. Letos je to socha Myslitele, loni na plochu zdobil Cake Tower

„Současně mě těší, že se nám podařilo odprezentovat v prostorech vyhlídkové věže už několik výstav. Primárně se expozice zaměřují na rozvojové projekty města a témata spojená s urbanismem, architekturou a veřejným prostorem,“ říká Šindelář.

Nová výstava Plzeň – Město pro skvělý život přiblížuje základní principy tvorby města, ve kterém se jeho obyvatelé cítí dobře. „V centru města je řada atraktivních míst, ale i velké množství lokalit bez života, které skýtají velký potenciál a vyžadují zásadní změnu. Navrácení života do centra, takzvaná revitalizace, je dlouhodobým, avšak nevyhnutelným procesem. Jedná se například o zastavování prázdných míst, kultivaci veřejných prostranství, zkvalitňování zeleně, rozvoj městských břehů, podporu pěších a mikromobility nebo zlepšení městské hromadné dopravy a regulaci individuální automobilové dopravy,“ přiblížil Jaroslav Holler z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Výstavu navíc doplňují interaktivním 3D modely města zobrazujícím nejdůležitější plánované projekty a dokumentace. K vidění v Galerii Paluby Hamburk je do 30. září 2022, poté se na celý říjen přesune před Moving Station.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Paluba Hamburk, Plzeň, veřejný prostor, výstava, umění ve městě, socha Myslitele, Hamburk, kontejner, terasa, Michal Trpák, Pavel Šindelář, umělecké dílo, projekt, festival, ODS, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před rokem vyrostla u hlavního nádraží Paluba Hamburk, stavba z kontejnerů oslavuje první výročí novou výstavou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.