Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Meteorologové varují před vlnou veder, lidé na Plzeňsku naměří až 38 stupňů

Západní Čechy čekají tento týden doslova horké dny. V Plzeňském kraji se mohou teploty vyšplhat až na závratných 38 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu pro velmi vysoké teploty, která platí od dnešních 13 hodin až do zítřejšího večera. Mírně ochladit by se mělo už ve čtvrtek, kdy k nám dorazí přeháňky a bouřky.

„Kolem tlakové výše nad střední a postupně jihovýchodní Evropou k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. V úterý budou odpolední teploty v nižších a středních polohách překračovat i 31 stupňů Celsia a na západě a jihozápadě Čech i 34 stupňů,“ uvedl ČHMÚ.

Středa bude nejteplejším dnem v týdnu. Obloha bude jasná a teploměry ukážou od 33 do 36 stupňů Celsia. Na Plzeňsku očekávají meteorologové až 38 stupňů.

Odborníci proto zdůrazňují, aby lidé dodržovali pitný režim a konzumovali minerální vody či neslazené čaje. V horkých dnech bychom se měli vyhnout kávě a alkoholu, protože ty naopak odvodňují. „Doporučujeme omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Věnujte zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," radí meteorologové.

Ve čtvrtek přijde déšť

Ve čtvrtek přijde mírné ochlazení na maximálních 31 stupňů. Obloha bude polojasná až oblačná, místy můžeme čekat přeháňky a bouřky. Stejný scénář se odehraje i v pátek. O víkendu zase teploty pomalu porostou.

Aktuálně je v platnosti také výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Lidé by se tak měli vyvarovat rozdělávání ohně v přírodě, neměli by ani vypalovat trávu a odhazovat nedopalky na zem. Meteorologové doporučují i myslet na úsporné hospodaření s vodou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky počasí, předpověď, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, výstraha, velmi vysoké teploty, vlna veder, Český hydrometeorologický ústav, Západní Čechy, bouřka, stupeň Celsia, Česko, Evropa, střední Evropa, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před vlnou veder, lidé na Plzeňsku naměří až 38 stupňů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.