Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj zvažuje koupi zchátralých lázní v centru Plzně, čeká na rozhodnutí italského majitele

Plzeňský kraj by měl dostat příští týden vyjádření italského majitele, firmy TWB Praha, jestli mu prodá zchátralé bývalé lázně v centru Plzně. Za nevyužitý, částečně památkově chráněný objekt, kde je teď pouze paintballová střelnice, kraj nabídl 140 milionů korun, což vychází z odhadu znalce. Do konce července by měl mít kraj také audit lázní od externí firmy. Teprve pak by se o případném prodeji diskutovalo. Novinářům to řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Koupi by muselo schvalovat zastupitelstvo. Opozice to považuje za nesmysl a populismus.

Stav lázní se nelíbí mnoha Plzeňanům. Italové, kteří je koupili v roce 2007 za 24 milionů korun, tam plánovali byty a hotel, ale tam zatím nic nebudují. Hejtman se domnívá, že se TWB zdá nabídnutá cena nízká a bude se ještě snažit prodat lázně někomu dráž. Kraj víc dát nemůže.

„Posudek, takzvané due diligence, nám koncem července řekne, co by tam mohlo být, jak by to mělo fungovat, kolik by stál provoz a jestli to je rozumné," uvedl hejtman Rudolf Špoták. Potřebné investice do oprav, vyčíslené před dvěma lety na 400 milionů korun, odhadl teď hrubě po zdražení cen materiálů a stavebních prací až na 600 milionů korun. Peníze na investice by se podle něj daly sehnat, část z dotací. Podle Špotáka je výhodou, že se lázně dají opravovat po etapách, třeba šest let. Do konce volebního období do roku 2024 mohla stihnout část, hlavně demolice zadního traktu.

Kraj by lázně využil hlavně pro své organizace

„Už za minulé koalice jsme si na ně dělali studii proveditelnosti, to není novinka. Měl by tam být hlavně multifunkční sál, krajský dům, prostory pro kroužky Radovánku a dalších organizací, které pracují s dětmi a mládeží. Byly by tam také výstava regionálního folklóru a další expozice," upřesnil hejtman. Dále by sloužily pro společenské a kulturní akce, konference a reprezentaci. Kraji podle hejtman chybí větší prostory pro větší návštěvy a setkání. „Když přijímáme hokejisty, tak se musíme vtěsnat do zastupitelského sálu, co není ideální prostor. Něco půjde dělat v opravených Loosových interiérech, ale když přijde 50 lidí, tak se tam nevejdou," řekl.

Náklady pro stavbu budovy galerie už vyšplhaly na 1,5 miliardy. Projekt Plzeňského kraje se vzdaluje realitě

Do oblasti sci-fi se zase o něco více posunul letitý krajský projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Zastupitelé kraje se teď dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil...

Opozice záměr kritizuje

Podle Pavla Karpíška, šéfa zastupitelského klubu ODS, jde o ekonomický nesmysl a populismus před komunálními volbami. Vedení kraje by mělo spíš řešit novostavbu Západočeské galerie v Plzni, která je kompletně připravená a kam by se uložily velmi cenné sbírky obrazů z nevyhovujících depozitářů. Podle ekonomického náměstka hejtmana Romana Zarzyckého (ANO) se ale její náklady stále zvyšují a dnes přesahují 1,5 miliardy korun, což si kraj bez výrazné dotační podpory nemůže dovolit, protože by musel výrazně omezit všechny další výdaje. Vedení kraje ale stavbu nevzdává a bude dále jednat s ministerstvy financí a kultury.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský architektonický manuál/ Petr Jehlík

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, TWB Praha, lázně, Plzeň, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Praha, Pavel Karpíšek, ODS, ANO 2011, Západočeská galerie v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj zvažuje koupi zchátralých lázní v centru Plzně, čeká na rozhodnutí italského majitele  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.