Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňské centrum pomoci Ukrajině zůstává nadále v provozu, celkem jím prošlo 26 700 uprchlíků

Krajské asistenčním centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém Prioru zůstává v provozu i po skončení nouzového stavu. Od 11. července bude funovat pouze v pondělí, ve středu a v pátek od 7 do 17 hodin. Centrum začalo první uprchlíky odbavovat 1. března a celkem jím prošlo 2 920 válečných uprchlíků.

„Fungování centra z hlediska součinnosti složek integrovaného záchranného systému a úřadů nutných k odbavení uprchlíků se nemění. Změna nastává pouze legislativně s ohledem na schválení zákona Lex Ukrajina. Provoz KACPU bude omezen vzhledem k počtu přicházejících uprchlíků od 11. července. Provozní doba bude výhradně pondělí, středa a pátek v čase od 7:00 do 17:00,“ informovala mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Ve dnech, kdy bude centrum uzavřeno, budou moci uprchlíci využít ubytování v kulturním domě Peklo. KACPU bude uzavřené také o svátcích 5. a 6. července.  

Do Plzeňského kraje přišlo 27 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, zůstává jich asi 20 tisíc. Kriminalita zatím nestoupla

Plzeňský kraj odhaduje, že na jeho území zůstává kolem 20 000 uprchlíků z Ukrajiny. Plzeňským krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) jich od zahájení války prošlo 27 000. Dlouhodobě by jich v regionu mohla podle hejtmana Rudolfa...

První uprchlíci přišli do KACPU už 1. března kolem sedmé hodiny večer. Venku se tvořily dlouhé fronty lidí prchající před válkou, jež strávili cestou do Plzně i několik dní. Kvůli velmi nízkým venkovním teplotám vznikly před vstupem do bývalého Prioru vytápěné stany, kde se mohli Ukrajinci zahřát nebo si dát teplý čaj. Na místě se pohybovala řada dobrovolníků, kteří lidem rozdávali také deky a teplé oblečení.  

„Náklady na provoz KACPU dosáhly na zhruba 2,6 milionu korun, které hradil Plzeňský kraj. Celkem prošlo centrem 26 697 osob, ubytováno přes KACPU 2 920 osob. Celkem má kraj ubytováno zhruba 6 000 uprchlíků, volných míst přibližně 150 – 200 dle situace,“ popsala mluvčí. Dále doplnila, že podle odboru azylové a migrační politiky opustilo Plzeňský kraj v červnu 200 ukrajinský uprchlíků. Denně jich do našeho regionu dorazí zhruba 50 až 70.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, KACPU, uprchlíci, válka na Ukrajině, uprchlík, Ukrajina, Plzeňský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské centrum pomoci Ukrajině zůstává nadále v provozu, celkem jím prošlo 26 700 uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.