Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami, doprovázet je bude vítr i větší kroupy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zpřísnil výstrahu před silnými bouřkami pro oblast Rokycanska, Blovicka, Nepomucka, Sušicka, Horažďovicka a Klatovska. Meteorologové očekávají silné nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Místy se může vyskytnout také krupobití.

Dnešní tropické počasí mají podle meteorologů večer vystřídat silné bouřky, které bude doprovázet vítr, větší kroupy a krátkodobé úhrny kolem 50 milimetrů srážek. Výstraha je v platnosti od dnešní čtvrté hodiny odpolední a platí až do zítřejší páté hodiny ráno. „Blížící se zvlněná studená fronta přinese do Česka opět silné a velmi silné bouřky. Odpoledne od 16:00 očekáváme výskyt silných bouřek především na severozápadě Čech. a menších tocích může ojediněle dojít k překročení prvního povodňového stupně," uvedl ČHMÚ.

Přívalové deště mohou způsobit zatopení podchodů, podjezdů, sklepů nebo podemletí komunikací. Silný vítr může lámat větve a vyvracet stromy. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ doporučují meteorologové. 

Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst a opatrní by měli být také při řízení. „Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu nebo v aplikaci mobilního telefonu," stojí ve výstraze.  

Ani v následujících dnech se srážkám nevyhneme. Už na zítra předpovídají meteorologové další přeháňky a bouřky, které přinesou i mírnější ochlazení na maximálních 24 až 27 stupňů Celsia. Středa se ponese v podobném duchu. Opět nás čekají přeháňky a místy i velmi silné bouřky. Teploty zůstanou neměnné okolo 27 stupňů. Deštníky neodložíme ani ve čtvrtek, kdy meteorologové opět předvídají přeháňky a bouřky. K večeru se už mraky protrhají a dočkáme se skoro jasné oblohy. Poslední pracovní den začne jasnou oblohou. Během dne však opět přibudou mraky, přeháňky i bouřky. Teploty zůstanou stále na hranici mezi 24 a 27 stupni Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky výstraha, počasí, silný vítr, povodňová bdělost, silné bouřky, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, kroupy, Česko, okres Rokycany, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami, doprovázet je bude vítr i větší kroupy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.