Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňská zoo bodovala v prestižní soutěži s raritním odchovem vzácné ježury novoguinejské

Každý úspěšný odchov ježury novoguinejské je nesmírně vzácný. To dokazuje i ocenění v soutěži mezi 13 českými a slovenským zoologickým zahradami. Plzeňský odchov drobného savce se umístil na druhém místě mezi 57 přihlášenými odchovy. Plzeňská ježura nestačila akorát na slůně ze zlínské zahrady.

Do 28.ročníku soutěže Bílý slon za rok 2021 se přihlásilo 13 zoologických zahrad z celé republiky. Plzeňská zoo měla hned čtyři želízka v ohni: želvu pavoučí, myšici Cimrmanovu, rypoše lysého a ježuru novoguinejskou. Prvooddhov ježury v plzeňské zahradě získal dokonce v roce 2020 zlato. Tentokrát úspěch chovatelů stačil na druhé místo.  

„Na začátku února 2021 jsme při kontrole samice objevili mládě. Samice ho přes měsíc nosila pouze ve vaku a byla překvapivě aktivní. Mládě nás překvapilo svojí váhou – na začátku března jsme ho poprvé viděli mimo vak a při vážení na konci června mělo úctyhodných 1200 gramů. Přičemž naše dospělé ježury váží okolo tří kilogramů,“ uvedla Kristýna Rothová ze Zoo Plzeň. „Jde již o opakovaný přirozený odchov, který se v Plzni podařil jako jediné zoo v Evropě,“ doplnil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Ježura novoguinejská, foto: Eliška Hiková 

Ježury patří mezi takzvané neviditelné chovance. Péče o ně je totiž velmi náročná a vyžadují maximální klid. Chovný pár s mláďaty je proto trvale v zázemí. První ježury získala zahrada už v 2012.

„Již v roce 2016 se ukázalo, že naše ježury jsou plodné. Vylíhnuté mládě však uhynulo. Ani o tři roky později jsme se zprvu neradovali. V ubikaci ježur jsme nalezli mrtvé mládě zřejmě hned po vylíhnutí. Jelikož reprodukční interval ježur je dva roky i více, s další mládětem jsme rozhodně nepočítali. Při běžné kontrole v únoru 2019 jsme ve vaku samice objevili první mládě ježury v Plzni, které se podařilo odchovat,“ popisuje Rothová.

Odchovy ježur jsou v rámci Evropy velmi raritní. Ježury chová pouze devět zoo v Evropě, a proto je každý odchov nesmírně vzácný. Ježura je savec, který snáší vejce, mláďata odchovává ve vaku a kojí mateřským mlékem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Hiková

Štítky ježura novoguinejská, plzeňská zoo, Zoo Plzeň, odchovy, soutěž, Bílý slon, zahrada, zoologická zahrada, Evropa, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Martin Vobruba, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo bodovala v prestižní soutěži s raritním odchovem vzácné ježury novoguinejské  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.