Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysokoškolská kolej z 60. let prošla rekonstrukcí za 106 milionů korun

Studenti Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) budou moci od příštího akademického roku využít kompletně rekonstruovanou kolej v Máchově ulici naproti Borskému parku. Objekt z roku 1964 byl už ve špatném technickém stavu a vyžadoval kompletní rekonstrukci. Nové jsou vnitřní rozvody, podlahy, dlažby, okna i veškeré vybavení. Kolej nabízí ubytování v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, o které je dlouhodobě největší zájem.

Kolej má celkem 268 pokojů. Pro ubytování studentů denního studia slouží 113 jednolůžkových a 139 dvoulůžkových pokojů. Dalších 16 pokojů je takzvaného hotelového typu a jsou pro studenty kombinovaného studia nebo návštěvníky z jiných univerzit, případně pro veřejnost.

Rekonstrukce budovy zahrnovala zateplení, výměnu všech oken, dveří, rozvodů, obnovu sociálního zařízení a vnitřního vybavení. „Budova byla postavena v roce 1964, takže vyžadovala skutečně rozsáhlou rekonstrukci. Původní zůstala vlastně jen betonová konstrukce. V objektu jsou nové vnitřní instalace, rozvody vody a kanalizace, podlahy, dlažby, okenní a dveřní výplně a veškeré vnitřní vybavení,“ popsal ředitel Správy kolejí a menz Petr Jícha.  

V rámci rekonstrukce se změnily dispozice pokojů, čímž klesl počet lůžek ze 449 na 391. Podle univerzity se tím ale výrazně zvýšil komfort pro ubytované studenty. Každý pokoj má nyní sociální zařízení, dvě jednotky jsou bezbariérové a v každém patře koleje jsou také dvě kuchyňky. Nechybí ani wifi připojení na univerzitní síť.

„Náklady na práce a vybavení dosáhly téměř 106 milionů korun, přičemž z 60 procent financování zajistilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR z dotačního programu Rozvoj a obnova ubytovacích a stravovacích kapacit veřejných vysokých škol, 40 procent hradila ZČU z vlastních zdrojů,“ upřesnila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Kolejné na čtyřlůžkovém pokoji se sdíleným sociálním zařízením vyjde studenty od 2380 korun. Cena za dvoulůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou se pohybuje do 3920 korun. Nejžádanější jednolůžkové pokoje se záchodem a koupelnou stojí 4990 korun měsíčně.  

Rekonstrukce objektu začala v září roku 2020 s tím, že hotovo mělo být letos v únoru. Kvůli koronaviru se ale stavební práce posunuly. Kolaudace objektu proběhla letos v květnu. Ve stejném rozsahu by univerzita ráda zrekonstruovala také kolej na adrese Baarova 36. „Jedná se vlastně o stejnou budovu, která je pouze o dva roky mladší. Potřebnou podmínkou pro rekonstrukci však je, abychom i v tomto případě měli možnost využít dotaci ministerstva školství. Pevně tedy doufáme, že ministerstvo i v této složité době na rekonstrukce kolejí vypíše novou dotační výzvu,“ uvádí kvestor ZČU Petr Hofman.  

Celkem ZČU nabízí studentům ubytování na deseti kolejích s celkovou kapacitou 2568 lůžek. Ubytování poskytuje také v pokojích hotelového typu, kde má k dispozici 102 lůžek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská galerie, rekonstrukce koleje, ubytování pro studenty, kolejné, Máchova 20, Západočeská univerzita v Plzni, rekonstrukce, rozvod, univerzita, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškolská kolej z 60. let prošla rekonstrukcí za 106 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.