Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Odborníci pomocí elektřiny vylovili z Boleváku a Kameňáku plevelné ryby, voda je díky tomu kvalitnější

Biologové vyrazili na loďce na hladinu Velkého boleveckého rybníka a pomocí speciálního zařízení sledovali skladbu ryb žijících ve vodě. Kromě kaprů, línů a sumců žijí v Boleváku a Kameňáku také štiky či candáti. Během monitoringu vylovili odborníci z vody takzvané plevelné ryby, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu vody. Vytříděné kusy putovaly do zoologické zahrady jako krmení pro zvířata.

Do Velkého boleveckého rybníka se většinou nasazovali kapři. Od roku 1999 je Bolevák sice rybářským revírem pod správou SVSMP, ale rybářská povolení se k němu od roku 2008 neprodávají.

„Kontrolovat množství ryb a jejich druhovou skladbu je jedním z opatření, které pomáhá udržovat kvalitní vodu ve Velkém boleveckém rybníce. Tím, že snížíme množství plevelných ryb, omezíme přísun fosforu, který podporuje vznik sinic a vodních řas. To ocení zejména ti, co si v létě chodí do Boleváku zaplavat,“ vysvětlil náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

„Monitoring rybí obsádky provádíme ve Velkém boleveckém rybníce od roku 2006 každoročně. Letos se uskutečnil navíc i na Kameňáku,“ doplnil vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Richard Havelka. Monitoring provádějí pracovníci z Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Na loďce mají elektrolovné zařízení, které ryby lehce omráčí. Ryby pak z vody dostanou podběrákem a v připravené vaničce je vytřídí. Ušlechtilé druhy, jako jsou kapr, lín, tolstolobik či vzácnější úhoři a sumci, se do vody vracejí. Stejně tak jako štiky, boleni či candáti. Vytříděné plevelné ryby končí v kádích a poté putují do zoologické zahrady jako krmení pro zvířata.

„U vybraných druhů ryb se sleduje také jejich velikost, váha a stáří, které lze zjistit ze šupin,“ uvedla Jiřina Maršálková z oddělení vodního hospodářství SVSMP. Za jiných okolností se množství a druhy ryb regulují klasickými výlovy. Bolevák má ale dlouhodobě podstav vody. Kamenný rybník zase nejde vypustit z důvodu, že by mohlo dojít k poškození přilehlé přírodní rezervace s rašeliništěm.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa veřejného statku města Plzně

Štítky Bolevák, Bolevecký rybník, Kamenný rybník, čištění, údržba, SVS, výlov, monitoring ryb, ryby, Kameňák, Velký Bolevecký rybník, rybník, kapr, Plzeň, Michal Vozobule, TOP 09, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci pomocí elektřiny vylovili z Boleváku a Kameňáku plevelné ryby, voda je díky tomu kvalitnější  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.