Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Americká společnost staví v Plzni závod na výrobu hliníkových plechovek za více než čtyři miliardy

V průmyslové zóně Panattoni Pilsen Digital Park vzniká nový závod americké společnosti Ball, která se specializuje na výrobu plně recyklovatelných hliníkových plechovek. V rámci celé České republiky se jedná o jednu z největších investic svého druhu. Závod nabídne až dvě stovky pracovních míst. První plechovky by měly z továrny odjet na přelomu února a března příštího roku.

Jen v Evropě se recykluje v průměru 76 procent hliníkových plechovek, v Německu pak až 99 procent. Recyklovaný hliník lze použít opakovaně a v podstatě donekonečna s minimálními ztrátami. Jeho zpracování a přetvoření na novou plechovku trvá pouhých 60 dní.

Poklepáním na základní kámen, který tematicky představoval blok ze slisovaných plechovek, zahájila americká společnost Ball stavbu závodu, jenž zabere plochu přes 100 000 metrů čtverečních s možností dalšího rozšíření.

Společnost už v našem regionu působí, konkrétně v Dýšině u Plzně. Nový moderní závod na Borských polích zahájí provoz začátkem roku 2023. Poptávka po recyklovatelných nápojových plechovkách stále roste a celosvětově se jedná o nejrecyklovanější nápojový obal.

„Poptávka po udržitelnějších obalech obecně prudce roste. Je proto nezbytné, aby naše společnost pokračovala v investicích, které podpoří nejen náš růst, ale i růst našich zákazníků a celé společnosti. V České republice působíme již 25 let. Jsem proto nadšená, že může vytvořit další pracovní příležitosti v oblasti udržitelné výroby právě zde v plzeňském regionu, který disponuje jak kvalitní pracovní silou, tak i silným průmyslovým dědictvím,“ uvedla Carey Causey, prezidentka Ballu pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Firma už teď nabírá zaměstnance

„Už nyní máme zhruba 20 zaměstnanců. Náš provoz je relativně velice sofistikovaný a potřebujeme delší dobu na zaučení, která může trvat tři až šest měsíců," vysvětlil generální ředitel Ball Beverage Packaging Czech Republic Radek Mádr. Firma nabírá i propouštěné pracovníky z nedalekého Panasonicu, který končí s výrobou televizorů. Ředitel věří, že všech 200 kmenových zaměstnanců, od operátorů přes kontrolory po inženýry, do konce roku sežene.

Závod společnosti Ball je první, který v průmyslové zóně na revitalizovaném brownfieldu vznikne. „Těší mne, že se jedná o vysoce automatizovanou výrobu recyklovatelných nápojových obalů z hliníku. Naplňujeme tím naši dlouhodobou filosofii spočívající v udržitelném rozvoji. Spoluprací našich společností vlastně vznikla taková recyklace na druhou, jelikož i náš průmyslový park je výsledkem recyklace území,“ doplnil generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Korporace Ball s pobočkami ve více než 100 zemích a tradicí od roku 1880 dodává hliníkové obaly pro nápoje, kosmetiku a hygienické produkty, ale také technologie pro letecký a kosmický průmysl a další odvětví průmyslu a služeb, hlavně pro potřeby vlády USA. Po celém světě zaměstnává 24 300 lidí. Všechny firmy skupiny vykázaly v roce 2021 výnosy 13,8 miliardy USD (přes 320 miliard korun). 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ball, Martin Šebo

Štítky Ball, továrna, závod, recyklace, nápojové obaly, hliníkové plechovky, plechovka, výroba, Česko, Plzeň, Evropa, Německo, Panasonic, USA, Afrika, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americká společnost staví v Plzni závod na výrobu hliníkových plechovek za více než čtyři miliardy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.