Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pejskaři našli při procházce lesem stovky mincí z doby Karla IV., lidé teď mají jedinečnou šanci poklad spatřit

Nedražický poklad obsahuje celkem 435 zlatých a stříbrných mincí ze 14. století. Ve své době by se za to dala pohodlně koupit celá vesnice. Nedávný nález nedaleko kladrubského kláštera patří mezi největší v Čechách a byl dílem úplné náhody. Blýskavé předměty v zemi rozryté divočáky zaujaly pár, který byl v lese na procházce se psem. Nálezci na nic nečekali a ihned zavolali do muzea. Díky tomu může veřejnost ode dneška obdivovat podklad na vlastní oči.

Nedražický poklad je unikátní i v rámci Evropy, a to především kvůli vysokému počtu zlatých mincí a různým variantám grošů. Podle odborníků je zajímavé i to, že některé mince nebyly vyražené v Čechách, ale v Německu.

Jedinečné, unikátní a nevídané. Těmito slovy komentují archeologové nedávný objev takzvaného Nedražického pokladu. Drobná nádoba zakrytá kamenem v sobě ukrývala 92 zlatých a 343 stříbrných mincí. Zatímco u zlatých mincí byly kromě českých dukátů Karla IV. také mince zahraniční, u stříbrných mincí šlo pouze o české groše.

„Mince jsou dobře datovatelné, obzvláště varianty pražských grošů. Nález byl ukryt na konci 70. let 14. století, což je trochu záhadou. V této době u nás nebyla žádná válka a lidem nehrozilo nebezpečí. Faktem ale je, že existovaly rozpory mezi kladrubským klášterem, okolní šlechtou a královským městem Stříbrem. Bylo tam určité pnutí,“ uvažuje numismatik Západočeského muzea v Plzni Miroslav Hus.

Poklad ukrývala jen slabá vrstva hlíny a kámen, foto: Západočeské muzeum v Plzni

Další zvláštností je to, že se nádoba s mincemi nacházela nepatrně pod povrchem. Z toho odborníci usuzují, že ji tam někdo ukryl ve spěchu. „Určitě mince nepatřily nikomu z vesnice, protože takto obrovský majetek nemohl mít žádný vesničan. Mohl to být klášterní majetek či majetek nějakého šlechtice z okolí. Za celou tu sumu by se tehdy dala koupit celá menší vesnice nebo několik statků a mlýnů,“ popisuje Hus.

Poklad objevil před dvěma roky dnes už manželský pár, který byl v lese na procházce. V rozryté zemi spatřili nálezci jednu zlatou a dvě stříbrné mince. Další stovky cenných předmětů odpočívaly pod kamenem. Dvojice se okamžitě spojila s pracovníky muzea. „Poté, co nálezce dostal odměnu, si celá rodina koupila detektor, včetně dvou synů, a s ním teď všichni chodí a předávají nám především bronzové pravěké nálezy," doplnil archeolog Milan Metlička.

Návštěvníci mají možnost poklad obdivovat do 15. května 2022 v rámci stálé expozice Pohledy do minulosti Plzeňského kraje - expozice Archeologie, která je přístupná každý den od 10:00 do 18:00 kromě pondělí.

Nálezné je mnohdy sporné

V případě dalšího nálezu si už rodina odměnu neužije. Pokud někdo s detektorem kovu najde cenné předměty, nemá nárok na nálezné. Provádí totiž archeologický výzkum. Musí jít o náhodný objev. Ani pak to není s finanční odměnou kdovíjak horké. Podle památkového zákona dostává nálezce deset procent z hodnoty drahého kovu.

„Uvedu příklad. Pražský groš Karla IV. stojí dnes zhruba 500 korun, ale čistého kovu je tam 2,5 gramu, což vychází na 80 korun. Takže nálezce dostane nesrovnatelně nižší odměnu, než je historicko-kulturní hodnota daného předmětu,“ vysvětluje numismatik. Odměny poté proplácejí krajské úřady, přičemž se některé striktně drží zákona. Existují i výjimky, kdy úřad přihlédne k historické hodnotě a nálezci přizná vyšší částku. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Nezdražický poklad, nález, zlaté mince, stříbrné mince, groše, Západočeské muzeum, Kladruby, Tachovsko, mince, les, Karel IV. Lucemburský, Česko, Západočeské muzeum v Plzni, Evropa, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pejskaři našli při procházce lesem stovky mincí z doby Karla IV., lidé teď mají jedinečnou šanci poklad spatřit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.