Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ptačí chřipka opět udeřila, veterináři odhalili letošní desáté ohnisko nákazy v malochovu na Klatovsku

V pořadí desáté letošní ohnisko ptačí chřipky v Česku objevili veterináři v malochovu drůbeže v Plánici na Klatovsku. Chovatel se obrátil na krizovou linku Státní veterinární správy (SVS) s tím, že mu uhynulo sedm ze 14 chovných slepic. Další dle jeho slov vykazovaly příznaky ptačí chřipky.

Mezi příznaky ptačí chřipky patří netečnost, poposedávání, svěšená křídla či výrok z očí. Přesně tyto symptomy pozoroval chovatel z Klatovsku a obrátil se na odborníky. „Veterinární inspektoři provedli na místě kontrolu, a také odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Vyšetření následně potvrdilo, že se jedná o ptačí chřipku H5N1,“ uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček a doplnil, že zbývající drůbež v chovu byla v souladu s legislativou utracena.

„Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru,“ dodal Vorlíček. V Plzeňském kraji jde o třetí letošní ohnisko. Dvě předchozí, také v malochovech, byla v obci Lišice na jihu Plzeňska. Loni se vyskytly čtyři případy.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. „Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny,“ uzavírá mluvčí veterinární správy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, malochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Klatovsko, okres Klatovy, Státní veterinární správa České republiky, infekční onemocnění, ptáci, Česko, Plánice, Státní veterinární ústav Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka opět udeřila, veterináři odhalili letošní desáté ohnisko nákazy v malochovu na Klatovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.