Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před 30 lety zasáhl plzeňský zimák dramatický požár, vše způsobil fanoušek odpálenou světlicí

Jsou to už tři dekády, kdy fanoušci hokejové Plzně slavili postup do finále federální ligy. Stalo se tak vůbec poprvé, a tak byly oslavy velmi bouřlivé. Jeden z nadšených fanoušků pak ze samé radosti odpálil světlici, která zapálila kusy pytloviny umístněné pod stropem. Hořící kusy dopadaly na ledovou plochu a stadion zahalil hustý dým.

Foto: Nakladatelství Starý Most z publikace Čekání na Zlato

Dramatické utkání proti Vítkovicím, které plzeňský tým porazil 5:3, mělo neméně napínavý závěr. Triumf oslavovali jak hráči, tak také fanoušci. Jeden z nich pak vypálil světlici, od níž vzplála pytlovina zavěšená u stropu stadionu. Zavěšená tam byla kvůli lepší akustice. Krátce před utkáním totiž v hale koncertovala Marta Kubišová.

„Myslím, že tam někdo do mikrofonu hlásil, aby lidé pomalu odcházeli. Všichni jsme ale stáli a koukali, co se bude dít. Postupně začala pytlovina padat. Chytla půlka stadionu a začal chaos. Byl tam dým, lidé nemohli dýchat, a tak rozbili okna, aby se mohli nadechnout. My jsme se uklidili do kabiny a když jsme po 20 minutách vylezli, tak nebylo přes kouř nic vidět. Mysleli jsme si, že nebudeme mít zimák k dispozici pro finále, ale nakonec se to podařilo uklidit,“ tak vzpomínal hokejista a dnešní generální manažer klubu Martin Straka ve vysílání České televize v rámci pořadu Momenty play off.

Oheň silně poškodil časomíru a další zařízení na stadionu. Celý den se v Plzni hlásili dobrovolníci, kteří chtěli pomoci s odstraňováním škod. S bezplatnou pomocí přispěchaly firmy spjaté s regionem, a nakonec se přeci jen hrálo. Viníkem požáru byl devětatřicetiletý muž, jeho stíhání však zastavila prezidentská amnestie. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nakladatelství Starý Most z publikace Čekání na Zlato

Štítky historie, zimní stadion, požár zimního stadionu, Plzeň, výročí, HC Škoda Plzeň, HC Vítkovice Ridera, Marta Kubišová, požár, Česká televize, Martin Straka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 30 lety zasáhl plzeňský zimák dramatický požár, vše způsobil fanoušek odpálenou světlicí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.