Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO: Ulice města rozzářil festival Blik Blik, akce potrvá do sobotní půlnoci

Davy lidí si nenechaly v pátek večer ujít unikátní festival světla, který se po koronavirové pauze opět vrátil do ulic západočeské metropole. Na trase dlouhé zhruba 2,5 kilometru na návštěvníky ještě dnes od sedmi hodin večer až do půlnoci čeká celkem 15 zastavení. Na akci se podílejí čeští i zahraniční umělci. Největší tahákem je letos rozhodně videomappingová projekce Nebeská symfonie v katedrále sv. Bartoloměje.

Dechberoucí projekce na návštěvníky čeká v opraveném interiéru gotické katedrály na náměstí Republiky. Strop i oltář se na několik minut proměňují v pláno, kde mohou diváci spatřit vesmír, planety i známé plzeňské reálie. Umělecký obsah vytvořila mezinárodně oceňovaná francouzská umělecká skupina AV Extended. 

Další jedinečná instalace s názvem Second Litany na návštěvníky čeká v areálu DEPO2015. „Jedná se o iluzivní projekci, tedy videomapping na obří kresby, které mají devět metrů na výšku. Na plátnech se rozehrává zajímavá show a postavy takřka vystupují z plátna. Vše doprovází zajímavá hudba. Tato instalace je zdarma přístupná všem zájemcům,“ říká Jiří Suchánek, ředitel kulturní a kreativní zóny DEPO2015, která festival pořádá.

Akce nabízí zkrátka to nejlepší ze současné digitální tvorby. Svá díla v Plzni představují čeští i zahraniční umělci ze Slovenska, Maďarska, Francie nebo až z dalekého Japonska. Poprvé festival světla doprovodí také netradiční kulturní zážitek v podání plzeňské umělecké skupiny Žongléros Ansámbl, kteří si připravili speciální vystoupení Camera Obscura.

„Na tomto projektu jsme pracovali zhruba jeden a půl roku. Bylo pro nás výzvou spojit cirkus a moderní technologie. Snažili jsme se do toho zapojit i tematické kostýmy a představit příběh, který by mohl návštěvníky festivalu zaujmout,“ doplnil principál Žongléros Ansámbl Jiří Misař. Představení, jež v sobě spojuje akrobacii a světelné

V letošním roce si Plzeňané připomínají dvě kulatá výročí spojená se slavnými rodáky jako byl Jiří Trnka a Josef Skupa. I jim je věnována speciální instalace v podání maďarských umělců, kteří na západ Čech přijíždějí s projektem “Fasády jak malované“. Nasvítí tak například budovu Západočeského muzea, Mlýnskou strouhu či Masné krámy. „Trnkova zahrada se bude promítat na Korandově sboru a poblíž sochy Hurvínka v sadech zase bude taková velká koláž fotografií, které dohromady vytvoří podobu slavné loutky,“ dodává Suchánek.

FOTOGALERIE: Festival světla Blik Blik 2022

Pátek, 25. března 2022, 20:48

Fasády jako malované
Stromořadí

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky fotogalerie, Blik Blik, festival světla, Plzeň, kultura, festival, instalace, Jiří Suchánek, Jiří Trnka, Josef Skupa, Náměstí republiky, Japonsko, Francie, Česko, Maďarsko, Slovensko, Hurvínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ulice města rozzářil festival Blik Blik, akce potrvá do sobotní půlnoci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.