Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňští vědci zkoumali v Africe zaniklá města, díky 3D modelům je bude možné navštívit i virtuálně

Jedinečné počítačové modely zaniklých měst tvoří vědci z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Potřebná data získal při nedávném terénním výzkumu v Keni mezinárodní tým odborníků. Počítačové modely pomohou nejen výzkumníkům, ale budou moci veřejnosti zprostředkovat virtuální návštěvu dnes už neexistujících svahilských měst na východě Afriky.

Projekt se soustředí na několik geografických oblastí, zejména na východní a severní Afriku a oblasti Pyrenejského poloostrova. „Zkoumané regiony v Africe byly přitom dějištěm evropského a arabského kolonialismu, zatímco dnešní Španělsko bylo naopak ve středověku kolonizováno muslimy z Afriky,“ upřesňuje mluvčí univerzity Šárka Stará.  

Cílem projektu je v rámci zvolených oblastí porovnat, jakým způsobem se koloniální historie vepsala do podoby měst – jejich uliční sítě, rozmístění staveb a jejich prostorového kontextu. Hlavní důraz je přitom kladen na budovy a prostranství s veřejnou společenskou funkcí, kde se v minulosti mohli shromažďovat lidé za účelem náboženským, obchodním nebo politickým, jako jsou například mešity, trhy nebo náměstí.

K zemi hleď! Z nádvoří Národopisného muzea Plzeňska brzy dohlédnete až do historického podzemí

Zhruba před rokem začala rozsáhlá a mnohamilionová rekonstrukce dvou objektů Národopisného muzea v srdci Plzně. Jeho úkolem je uchovávat i prezentovat, jak Plzeňané kdysi žili. Právě proto se tam rozhodli představit veřejnosti historickou studnu...

Plzeňští vědci v současné době dokončili 3D skenování a mapování dvou zaniklých předkoloniálních měst Jumba la Mtwana a Mnarani v Keni, která pocházejí ze 14. – 15. století. „Svahilská přímořská města byla klíčová pro rozvoj dálkového obchodu mezi vnitrozemskou Afrikou a oblastí středního východu, Indie a Číny. Protože velká část staveb v těchto městech byla kamenná, dochovávají se na těchto lokalitách stojící pozůstatky zdí a různých architektonických prvků, které lze zkoumat nedestruktivním povrchovým průzkumem,“ vysvětluje Monika Baumanová z katedry blízkovýchodních studií fakulty.

Díky mapování a skenování prostorového uspořádaní staveb bylo možné zobrazit zaniklá města ve 3D modelech jako virtuální realitu, a města tak bude možné navštívit kdekoli na světě přímo od počítače. V současné době má modely dvou zaniklých měst k dispozici National Museums of Kenya, tamní odborníci je mohou využít pro účely památkové péče.

Výzkum je výjimečný také tím, že jde o první projekt z oboru historické archeologie zabývající se subsaharskou Afrikou, který dělá česká univerzita.  „Umožňuje nám významně přispět do mezinárodní debaty o globálním vývoji měst a urbanismu,” zdůrazňuje Baumanová. Do mezinárodního týmu je vedle odborníků ze ZČU zapojen i tým z katedry geomatiky z Univerzity v Kapském Městě v Jihoafrické republice, vedený profesorem Heinzem Rütherem.

„Díky provedenému výzkumu a dokumentaci těchto lokalit se nám například podařilo prokázat, že při budování předkoloniálních svahilských měst byla značná pozornost věnována plánování a budování uliční sítě a že i kamenné budovy procházely relativně častými přestavbami,“ doplňuje Baumanová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta filozofická, mezinárodní výzkum, 3D modely, zaniklá svahilská města, virtuální realita, Afrika, Keňa, univerzita, projekt, Španělsko, Severní Afrika, Iberský poloostrov, National Museums of Kenya, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští vědci zkoumali v Africe zaniklá města, díky 3D modelům je bude možné navštívit i virtuálně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.