Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K požárům jezdili se stříkačkou taženou koňmi i na kolech, profesionální hasiči fungují v Plzni už 130 let

Hasiči z povolání začali v západočeské metropoli oficiálně existovat 1. března roku 1892. Do té doby se o požární ochranu města staral dobrovolný hasičský sbor, který tvořili většinou sokolové a policejní strážníci.

Velitelem prvního profesionálního sboru se stal František Dlask, kterého doporučila pražská městská rada. Sám totiž do té doby působil jako nadhasič I. třídy pražského požárního sboru. O čtrnáct dní později nastoupilo do služby prvních šest mužů, kteří museli nejprve absolvovat šestitýdenní výcvik. Následně sloužili ve dvou směnách. Hasičská strážnice vznikla v Exlově dvoře vedle radnice, tedy v místě dnešního Císařského domu s infocentrem.

Nabídkový list hasicí techniky z posledních desetiletí 19. století, produkované dílnou známého plzeňského zvonaře a zámečníka Roberta Pernera, foto: Západočeské muzeum v Plzni

Díky žádost Emila Škody, aby hasiči zajistili dozor nad požární bezpečnosti v jeho závodě, nastoupilo do služby dalších pět hasičů. V roce 1905 už bylo u profesionálních hasičů 32 mužů. V dnešních sadech 5. května vnikla v roce 1908 hasičská strážnice, kde byla veškerá výzbroj a zázemí pro hasiče, jenž měli zrovna pohotovost. V témže roce dostal sbor k užívání také prostory v Panském mlýně, kam se přesunula ústřední stanice s telegrafem a ve dvoře mlýna byla přistavěna kůlna pro další stříkačky a stáj pro dva páry koní. Dnes v těchto místech stojí hotel Marriott.

V roce 1910 přibyla hasičům nová výbava. S dnešními poměry se to ovšem nedá srovnávat, neboť se jednalo o tři jízdní kola. Ta měla hydrantové nástavce, klíče i hadice. K u požáru byli hasiči velmi brzy a mohli připravit vše potřebné. Menší požáry dokázali mnohdy uhasit sami ještě před příjezdem větší jednotky.

Před 186 lety způsobil blesk požár plzeňského chrámu sv. Bartoloměje

Představte si, že žijete v roce 1835. Během chladné noci 6. února se nad Plzeň přiženou velká temná mračna. Blesk rozčísne oblohu a ozve se hlasité zahřmění. V tu chvíli se na věži kostela svatého Bartoloměje objevuje první malý plamínek. Nikdo...

První automobilovou stříhačkou značky Praga získal plzeňský sbor 10. dubna 1913. Jednalo se o menší typ o výkonu čerpadla 800 litrů vody za minutu. Téhož roku se sbor opět stěhovat. Tentokrát do upraveného objektu Rostova dvora v Jízdecké ulici, kde je dnešní stanice Plzeň - Střed. Některé prostory dvora stále patřily stájím 35. pěšího pluku, ale v následujících letech sbor převzal celý objekt.

Dnes v Plzni funguje sedm stanic.  Přímo ve městě Plzni jsou rozmístěny tři požární stanice: Centrální požární stanice Košutka, stanice Plzeň - Střed a stanice Plzeň - Slovany. Dále jsou pod územní odbor Plzeň začleněny požární stanice v Přešticích, v Plasích, v Nepomuku a v Nýřanech. U profesionálů je momentálně 251 příslušníků hasičského sboru. Hasiči si kulaté výročí připomenu začátkem září 2022. Lidé se dočkají ukázky techniky a prezentace zásahových činností.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv HZS PK

Štítky historička, historie, hasiči, profesionální hasičský sbor, Plzeň, požár, dvůr, Emil Škoda, Západočeské muzeum v Plzni, Marriott International, Císařský dům (Plzeň)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K požárům jezdili se stříkačkou taženou koňmi i na kolech, profesionální hasiči fungují v Plzni už 130 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.