Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hasiči bojují s následky silného větru, bez elektřiny je v Plzeňském kraji 29 tisíc domácností

, aktualizováno 17. února 2022, 14:35

Pět stovek výjezdů mají od včerejší noci na kontě hasiči napříč krajem. Nejčastěji se jedná o popadané stromy, utržené plachty nebo například poškozené autobusové zastávky. Nejhorší situace je v pohraničí. Bez elektřiny se ocitly tisíce domácností.

Silný vítr o rychlosti přes 90 kilometrů v hodině trápí od středečního večera celou republiku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí až do dnešních odpoledních hodin. S následky větru se potýkají od včerejší noci hasiči, kteří hlásí od půlnoci 500 zásahů, což je jeden z nejvyšších počtů za poslední roky.

„Od půlnoci do sedmi ráno jsme měli 90 výjezdů na padlé stromy z toho pět případů pádu stromu do elektrického vedení. Jednou jsme v Zářečí na Horažďovicku připevňovali poškozenou zastávku autobusu. V Klatovech - Břežanech spadla utržená plachta do elektrického vedení. A v Plzni na Doubravce jsme připevňovali utrženou plachtu billboardu. V této chvíli vyjíždíme do Horní Břízy, kde měl padnout strom na prázdné vozidlo. Stále přibývají nové výjezdy,“ komentoval situaci mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Nejvíce událostí je na Klatovsku a Domažlicku, nejméně na Rokycansku a na severu Plzeňska. 

Bez proudu jsou tisíce domácností

„Řešíme 57 poruch na vedení vysokého napětí (téměř dvojnásobek proti 08:00) a hodně také na nízkém napětí. Nejhorší situace je na Domažlicku a Klatovsku," řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Čety montérů pracují všude, kde je to možné. „Do lesních úseků, kde to ještě fouká, lidi ještě nepouštíme, protože je to i pro ně nebezpečné. Musí se počkat, až přestane foukat," řekla.

V Plzeňském kraji dosahuje zatím vítr v nížinách rychlosti do 90 kilometrů v hodině. Zatím nejsilnější náraz zaznamenali meteorologové v Přimdě na Tachovsku, a to 98 kilometrů v hodině. Podle meteorologů bude dopoledne vítr ještě sílit a také v nížinách může dosahovat rychlosti kolem sta kilometrů za hodinu, vyloučeny nejsou ani bouřky. V horských oblastech Klatovska, zejména na řece Otavě, je ještě výstraha na povodně, která platí od dnešního dopoledne do pátku do 5:00.

Popadané stromy zastavily dopravu na čtyřech tratích

Kvůli popadaným stromům stála před 14:00 doprava na čtyřech tratích, z toho na třech hlavních. Polámané stromy jsou mezi Přešticemi a Chlumčany na hlavní trati z Plzně do Klatov a Železné Rudy, kde by měla být doprava obnovena po 14:00, zhruba ve stejný čas také na trati Plzeň - Cheb mezi Vranovem u Stříbra a Pňovany. Na mezinárodní linii Plzeň - Domažlice - Mnichov je přerušená doprava na dvou úsecích. První je na Plzeňsku mezi Stodem a Nýřany, kde by měl být provoz obnoven velmi brzy, a druhý je mezi Českou Kubicí a státní hranicí, který bude neprůjezdný zhruba do 17:00. Do 15:00 by měly vlaky podle webu Českých drah znovu projíždět také úseky z Nepomuka do Pačejova a do Blatné, což jsou lokální tratě.

Krajští silničáři mají uzavřené čtyři silnice. „Jde o úsek komunikace druhé třídy z Tachova na Svobodku až na hranice, který bude uzavřený nejspíše až do zítřka (pátku)," řekl dispečer Jiři Slapnička. Podobně také silnice třetí třídy z Velkých Dvorců do Kundratic, obě jsou na Tachovsku. Kvůli polámaným velkým stromům je uzavřená také silnice třetí třídy z Vidžína na Branišov na severu Plzeňska a na jihu Plzeňska pak silnice ze Ždírce do Srb.

FOTOGALERIE: Plzeňským krajem se prohnal silný vítr

Čtvrtek, 17. února 2022, 10:50

Foto: Hasiči Železná Ruda
Foto: HZS PK

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK, SDH Horšovský Týn

Štítky hasiči, vítr, ČHMÚ, výstraha, Plzeňský, pád stromu, Plzeňský kraj, strom, silnice, Plzeň, doprava, Český hydrometeorologický ústav, okres Klatovy, Klatovy, okres Tachov, okres Domažlice

Hasiči bojují s následky silného větru, bez elektřiny je v Plzeňském kraji 29 tisíc domácností  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.