Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pomocné tlapky už 21 let vychovávají asistenční psy pro lidi s hendikepem, každé zvíře je naprostý unikát

Organizace Pomocné tlapky ze Starého Plzence předala za 21 let 255 asistenčních, vodicích nebo rezidenčních canisterapeutických psů a šikovných psích pomocníků, vycvičených přesně podle potřeb klientů. Pomocné tlapky mají za cíl vychovávat a cvičit asistenční psy pro tělesně postižené lidi z celé republiky. Poslední dobou se na ně ale obrací i klienti s psychickými problémy, jako je například posttraumatický syndrom.

Pejska dostávají klienti zcela zdarma. Pomocné tlapky jsou podporovány a financovány z darů jednotlivců, firem, příspěvků z nadací z veřejných sbírek, vlastní výdělečnou činností, přednáškami a z provozování e-shopu.
Více se o tlapkách můžete dočíst na jejich webu pomocnetlapky.cz.

Když společnost před 21 lety vznikla, byla první organizací svého druhu v Česku. Další společnosti vznikaly později po vzoru Pomocných tlapek. „Do roku 2001 byl pojem asistenční pes v České republice znám pouze ze zahraničních dokumentárních filmů. Do této doby byly v ČR známi pouze psi vodicí (psi cvičení pro nevidomé)," uvedla ředitelka neziskové společnosti z Plzeňska Hana Pirnerová

Každého psa organizace cvičí na míru přesně pro konkrétního klienta, podle jeho postižení a specifických potřeb. „Každý pes je originálem, stejně tak jako jsou originální naši klienti. Samozřejmostí je následná péče ve formě rekondičních setkání, poradenství od trenérů, procvičování povelové techniky po celou doby služby psa a následné vzdělávání týmů především v oblasti péči o psa a zdravovědy," vysvětluje ředitelka.

Pomocné tlapky se zaměřují na výcvik několika druhů psích pomocníků. Asistenční psi částečně nahrazují osobní asistenty nebo rodinné příslušníky. Snižují závislost klientů na této péči, tím zvyšují jejich samostatnost a sebevědomí, takže se snáze mohou aktivně zapojit do běžného života. Asistenční psi pomáhají se zvládáním každodenních činností, zvládají desítky povelů - umí otevřít a zavřít dveře, rozepnout zip u oděvu, sundají rukavice či ponožky, podávají předměty, umí ale také přivolat v případě potřeby pomoc, otevřít pračku, vyndat z ní prádlo a podat k němu kolíčky.

Organizace cvičí také šikovné společníky. To jsou psi pro těžce tělesně postižené lidi, kteří nejsou schopni plně komunikovat se psem, ale jeho přítomnost a asistence napomáhá jejich rehabilitaci, rozvíjí motoriku a mentální rozvoj. Pes pomáhá lidem, kteří o takto postižené klienty pečují, odnáší plenky, otvírá dveře matce nesoucí těžké dítě a podobně, popsala Pirnerová. Specializací společnosti je podle ní výcvik psů pro děti postižené autismem nebo pro děti s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Psi speciálně cvičení pro epileptiky zvládnou přivolat pomoc a pomoci pacientovi po záchvatu – otočí ho do stabilizované polohy, podají krabičku s léky, ručník a podobně. „V poslední době se na nás obracejí i klienti s psychickými problémy, jako je například posttraumatický syndrom. I v tomto případě dokážou Pomocné tlapky výborně pomoci," dodala Pirnerová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pomocné tlapky

Štítky pes, asistenční pes, Pomocné tlapky, Starý Plzenec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomocné tlapky už 21 let vychovávají asistenční psy pro lidi s hendikepem, každé zvíře je naprostý unikát  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.