Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Z břehů Boleváku zmizí rákos a orobinec, plavci díky tomu budou mít lepší přístup k vodě

Čištění břehů Velkého boleveckého rybníka bude pokračovat i v letošním roce. Cílem je především usnadnit vstup do vody oblíbeného rekreačního rybníka ve městě. Pracovníci Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) chtějí dokončit čištění ještě před tím, než se začne s dopouštěním rybníka z řeky Berounky. S tím by mělo město začít letos v září.

Bolevák patří k nejstarším rybníkům na území Bolevce. Původně sloužil pro chov ryb, jeho funkce se však na počátku 20. století změnila a vodní plocha se rázem stala vyhledávanou rekreační lokalitou. Tato změna s sebou přinesla i expanzi břehových porostů rákosu a orobince. Situaci moc neprospěl ani dlouhodobý úbytek vody. Pracovníci odborné firmy proto chtějí využít příležitosti, kdy lze vjet na břehy s technikou a provést potřebné úpravy.

Do vyschlého Boleváku začne proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky už na podzim, slibuje nový primátor Plzně

Doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka je jednou ze tří hlavních priorit, kterou si stanovil po svém zvolení nový primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS). Už letos v říjnu by měla proudit do Boleváku voda přiváděná z řeky Berounky přes...

Odstranit břehové porosty rákosu a orobince není záležitost jednoho posečení a je třeba se tomu věnovat dlouhodoběji. V místě, kde je porost řidší postačí sekačky. Tam, kde je ho více, přichází na řadu bagry, které odstraní vrstvu bahna i s oddenky. Právě jemného bahno totiž poskytuje orobinci vhodnou živnou půdu pro růst a rozmnožování. Poté je nutné místo dočistit ručně od zbylých oddenků a akci zopakovat.

„Zopakujeme očistu ploch, které se čistily na jaře, pokud nám rozpočet dovolí, uděláme více. Předpokládáme, že čištění břehů proběhne tentokrát hlavně ručně, v případě potřeby použijeme i bagr. S důkladnějším čistěním břehů u Ostende ale letos zatím nepočítáme,“ upřesnila Jiřina Maršálková ze SVSMP. „Pokud bude nutné provést ještě další práce nad rámec současného objemu, provedeme je na konci roku,“ doplnil vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství SVSMP Richard Havelka.

Skrvna na vodní hladině nemusí nutně znamenat problém, foto: Jinřich Duras

Odbornými garanty projektu “Zlepšení jakosti a kvality vody ve Velkém boleveckém rybníce“ jsou Zdeňka Chocholoušková a Jindřich Duras, který v souvislosti s tím upozorňuje, že se u rybníka může vyskytnout podezřele zabarvená hladina vody. Ujišťuje však, že o nic nejde.

„Při práci těžkých strojů se v loužích na břehu objeví podezřele zbarvená hladina vody. Přestože to vypadá jako únik ropných látek, jedná se o sloučeniny železa, které se na hladině zoxidovaly vzdušným kyslíkem a vytvořily jev označovaný jako takzvané zrcátko. Nejedná se tedy o znečištění, ale o záležitost zcela přirozenou,“ vysvětluje hydrobiolog Jindřich Duras.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřich Duras

Štítky Bolevák, Bolevecký rybník, čištění, údržba, SVS, orobinec, rákos, rybník, Plzeň, Berounka, Bolevec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z břehů Boleváku zmizí rákos a orobinec, plavci díky tomu budou mít lepší přístup k vodě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.