Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Silnice Plzeňském v kraji mohou místy klouzat, počasí v následujících dnech přinese sněžení i jarní teploty

Meteorologové stále varují před vysokou sněhovou pokrývkou i tvorbou závějí. Výstraha platí pro vyšší polohy v oblasti Šumavy. Silnice jsou v Plzeňském kraji sjízdné, kvůli srážkám ale mohou klouzat. Situace se však mění každou chvíli a silničáři jsou stále v terénu. Situaci komplikuje silný vítr. Sněžit a foukat bude i během úterka, pak se teploty vyšplhají až k jarním 11 stupňům Celsia. O víkendu přijde opět ochlazení.

Sněhové a smíšené srážky v kombinaci s větrem mohou místy komplikovat dopravu. S kluzkou vozovkou měli problém například řidiči kamionů, kteří nemohli vyjet do větších kopců. Týkalo se to zejména oblasti Šumavy, Klatovska a vyšších poloh na severním Plzeňsku. Pozor by si měli dát také šoféři na dálnici D5, kde je kvůli srážkám snížená viditelnost, a to především na Tachovsku. Ostatní silnice jsou převážné mokré.

„Situace se na nich mění co deset minut podle toho, jak přecházejí srážkové vlny a napadá sníh. Než tam stihneme dojet, mohou dočasně klouzat," uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Počasí jako na houpačce

„I dnes a zítra se udrží větrné počasí s velkou oblačností a se sněžením, které bude během úterka přecházet ve všech polohách do deště. Během dnešního dne na horách připadne od pěti do 15 centimetrů. V kombinaci s další novou sněhovou pokrývkou se pak budou tvořit od vyšších poloh sněhové jazyky a závěje. Ve středu se začne výrazně oteplovat a teplé počasí bude pokračovat i ve čtvrtek. Ranní teploty budou většinou nad nulou, odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Během pátku přejde přes naše území studená fronta. O víkendu se tak sice dočkáme slunečné oblohy, teploty ale mohu ráno klesnou až na -6 °C. Odpoledne naopak naměříme maximálně pět stupňů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚSPK

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, doprava, sjízdnost, ČHMÚ, Šumava, Český hydrometeorologický ústav, okres Klatovy, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice Plzeňském v kraji mohou místy klouzat, počasí v následujících dnech přinese sněžení i jarní teploty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.