Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hygienici hlásí skokový nárůst nakažených, Plzeňský kraj jich eviduje až dvakrát víc než před týdnem

Počet odhalených nákaz koronavirem v pondělí skokově narost napříč celou republikou. V Plzeňském kraji přibylo podle údajů Krajské hygienické stanice v Plzni 1034 nakažených, minulý týden to bylo 575. Převažuje nakažlivější varianta omikron a nemocnice kvůli tomu opětovně zakazují návštěvy u pacientů. Nejvíce nakažených je aktuálně v samotné Plzni, nejméně naopak na Tachovsku.

Hygienici aktuálně uvádějí 7365 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (2541), Klatovsko (1182), následuje jižní Plzeňsko (1112), severní Plzeňsko (944), Domažlicko (573), Rokycansko (547) a Tachovsko (466). V kraji zemřelo od začátku pandemie v souvislosti s covidem 1754 osob. 

Denní počet nových případů koronaviru v pondělí rapidně vzrostl, testy v celé republice odhalily 20270 nakažených, zhruba o 13 tisíc než před týdnem. Výrazně stoupla i incidence, na 100 tisíc obyvatel připadá v našem kraji za posledních sedm dní 600 nakažených.  

Počet nových případů výrazně roste v důsledku šíření nakažlivější varianty omikron. Už v minulém týdnu tvořila v celé ČR varianta omikron více než 50 procent nových případů, nyní je to 80 procent. Predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že denní počty nakažených by se na vrcholu omikronové vlny epidemie na konci ledna mohly dostat až k 50 000 případů denně. Po rychlém nárůstu ale odborníci očekávají také rychlý pokles.

Podle Ústředního krizového štábu i přes zhoršující se epidemickou situaci zatím nehrozí zásadní zahlcení zdravotnických zařízení. Vědecké studie ukazují, že omikron je proti variantě delta sice nakažlivější, ale průběh onemocnění je lehčí. Hospitalizovaných v těžkém stavu bylo v pondělí v ČR 276, nejméně od konce října.

Zákaz návštěv

Vláda kvůli omikronu upravila protikoronavirová pravidla. Od pondělí se až na výjimky dvakrát týdně testují všichni pracovníci, po pozitivním antigenním samotestu mají automaticky pět dní karanténu. Tu mohou dřív ukončit negativním PCR testem, který ale nemají povinnost podstoupit.

Kvůli rychlejšímu šíření koronaviru platí ve Fakultní nemocnici v Plzni zákaz návštěv na všech pracovištích. Výjimkou je návštěva pacienta v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění, návštěva u dětského pacienta a do nemocnice může dorazit s nastávající maminkou i doprovod, a to v případě, že porod probíhá v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením a osoba zamezí kontaktu s jinými rodičkami. Návštěva musí navíc prokázat svou bezinfekčnost. Přesné podmínky najdete ZDE.

Uzavřená jsou také pobytová zařízení Městského ústavu sociálních služeb Plzeň. Uzavření je platné do doby, než týdenní incidence klesne pod hodnotu 300.

Nejlepší prevencí je očkování

Lékaři stále upozorňují na to, že nejlepší prevencí před vážným průběhem je očkování. Proti omikronu pak zejména přeočkování posilující dávkou. V Česku se proti koronaviru očkuje už víc než rok, zdravotníci od té doby podali přes 16,54 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku téměř 6,74 milionu lidí a víc než 3,32 milionu naočkovaných dostalo posilující dávku. Nárok na vakcínu mají zájemci od pěti let.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,62 milionu případů nákazy a zemřelo 36 910 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, omikron, Plzeň, návštěva, pacient, Česko, okres Tachov, Krajská hygienická stanice, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici hlásí skokový nárůst nakažených, Plzeňský kraj jich eviduje až dvakrát víc než před týdnem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.