Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňskému kraji za deset let přibylo 11 044 obyvatel, průměrný věk byl 43 let

Plzeňskému kraji za deset let přibylo 11 044 obyvatel, loni v kraji žilo 581 445 lidí. Vyplývá to z prvních výsledků loňského sčítání lidu, které zveřejnil na webu Český statistický úřad. Nárůst představuje zhruba dvě procenta. Počet obyvatel vzrostl v šesti krajích. Průměrný věk obyvatel kraje byl 43 roku, což je sedmá nejvyšší hodnota v Česku. V zemi loni žilo přes 10,52 milionu lidí.

Sčítání se uskutečnilo loni od 27. března do 11. května. Údaje jsou k prvnímu dni sčítací akce. Celkem 5,6 procenta lidí, kteří v té době žili v Plzeňském kraji, mělo cizí státní občanství. To je mezi všemi kraji po Praze druhý nejvyšší podíl. Vysokoškolské vzdělání mělo 15,4 procenta obyvatel, což je mezi regiony Česka sedmý nejnižší podíl. V kraji bylo 144 038 domů.

Sčítání se pořádá každých deset let, a to nejen v ČR. Umožňuje zmapovat situaci v jednotlivých zemích a porovnávat ji. Zatímco řada států údaje získává ze svých registrů a dotazuje se jen vzorku několika tisícovek lidí, v České republice se museli zapojit všichni obyvatelé. Česko totiž nemělo rejstříky, z nichž by se daly potřebné informace získat.

V celé ČR za deset let přibylo obyvatel. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu, tedy o 87.600 víc než v roce 2011. Téměř polovina lidí bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Pokračoval trend, kdy se lidé soustřeďují do některých krajů. Obyvatel naopak ubývalo na severovýchodě, východě a severozápadě republiky, tedy v chudších příhraničních regionech. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku, za desetiletí zestárl o 1,7 roku. Ženy tvořily 50,7 procenta populace, muži 49,3 procenta.

Cizinci tvořili 4,7 procenta obyvatel

V zemi jich žilo téměř půl milionu, 490 400. Nejpočetnější skupinou byli Ukrajinci. Představují téměř 30 procent lidí ze zahraničí. Bylo jich asi 150 200. Slováků v ČR žilo asi 95 600, Vietnamců 54 200 a Rusů 35 300.

Počet lidí nad 65 let se zvýšil. Dostal se na 2,1 milionu. Je o půl milionu vyšší než v roce 2011 při posledním sčítání. V důchodovém věku je tak každý pátý obyvatel země. Přibylo také dětí. Poprvé od začátku 80. let minulého století poklesl počet lidí v produktivním věku.

Ženy jsou vzdělanější než muži. Při minulém sčítání byl vyšší podíl vysokoškoláků ještě mezi muži, teď už mezi ženami. Celkem mělo loni v ČR vysokoškolské vzdělání přes 1,55 milionu lidí, tedy 18 procent ve věku nad 15 let. Před desetiletím to bylo 1,11 milionu, tedy téměř 13 procent. V Praze mělo minulý rok vysokoškolský titul 36 procent lidí. Podíl lidí se základním vzděláním a bez maturity klesá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky statistika, počet obyvatel, sčítání obyvatel, Plzeňský kraj, Česko, Český statistický úřad, Praha, průměrný věk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňskému kraji za deset let přibylo 11 044 obyvatel, průměrný věk byl 43 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.