Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podíl nezaměstnaných stoupl v prosinci v Plzeňském kraji na 2,8 procenta

Počet uchazečů o zaměstnání se během prosince v Plzeňském kraji zvýšil na 2,8 procenta. Bez práce bylo 11 558 lidí, což je o 742 více než o měsíc dříve. Nabídka pracovních míst se podle úřadu práce zvýšila a aktuálně je jich téměř 33 tisíc. Nezaměstnanost by v průběhu ledna měla opět mírně vzrůst.

Podíl nezaměstnaných se vypočítává z počtu takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. V kraji jich bylo v prosinci 10 433 ve věku od 15 do 64 let. Bylo to o 832 více než na konci listopadu a meziročně o 2237 méně.

„Meziměsíční nárůst nezaměstnaných byl zaznamenán ve všech sedmi okresech, nejvíce pak v okresech Klatovy a Tachov. Meziměsíční pokles nezaměstnaných tak nebyl zaznamenán v žádném okrese,“ uvedl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce v Plzni.

Dále doplnil, že v lednu by měla nezaměstnanost v kraji ještě vzrůst o dvě až tři desetiny. „Sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví jsou utlumené, k 31. prosinci skončí pracovní poměry na dobu určitou, další lidé přeruší živnost," vysvětlil Moravec. Žádné hromadné propouštění podle něj není hlášené.

Ke konci prosince evidovaly úřady v Plzeňském kraji 6 104 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů o zaměstnání činil 52,8 procent. V evidenci bylo 2 079 osob se zdravotním postižením, což představovalo 18,0 procent z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci měsíce evidovali úředníci 550 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,8 procenty. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 4 052 uchazečů o zaměstnání, tedy 35,1 procent všech uchazečů vedených v evidenci.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 0,4 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Domažlice, Rokycany a Plzeň-sever. Nejvíce volných míst je v Plzni, která po dlouhé době předstihla Tachovsko. V Plzni-městě je aktuálně 10 404 volných míst. Na Tachovsku je nyní 10 007 volných míst.

Plzeňský kraj je s prosincovým podílem nezaměstnaných čtvrtý nejlepší mezi 14 kraji ČR, spolu s Prahou, Jihočeským a Královéhradeckým krajem. Nejlépe je na tom Pardubický kraj. Podíl nezaměstnaných v celé ČR se zvedl o dvě desetiny na 3,5 procenta, bez práce bylo 258 173 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad práce

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeňský, Plzeňský kraj, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko, okres Tachov, Klatovy, Tachov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podíl nezaměstnaných stoupl v prosinci v Plzeňském kraji na 2,8 procenta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.